https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dolge čakalne vrste za vozniški izpit, kako je v Murski Soboti?

28.06.2024 ob 6:00  

Vozniški izpit predstavlja pomemben mejnik v življenju vsakega posameznika, saj omogoča večjo mobilnost in samostojnost. V zadnjem času pa se številni kandidati za opravljanje vozniškega izpita  soočajo z dolgimi čakalnimi dobami. Nič drugače ni v Murski Soboti.

Čakalne dobe za vozniški izpit v Murski Soboti so se občutno podaljšale. Kandidati na praktični del izpita lahko čakajo več mesecev, kar predstavlja resen izziv za tiste, ki vozniški izpit potrebujejo čim prej. Po podatkih eUprave je za vse, ki trenutno želijo pristopiti k izpitu na območju Murske Sobote, prvo prosto mesto konec avgusta, kar pomeni, da bodo na izpitno vožnjo morali čakati kar dva mesca.

Preden lahko kandidat pristopi k glavni izpitni vožnji, mora opraviti tečaj prve pomoči, zdravniški izpit, teoretični del (tečaj cestnoprometnih predpisov) in vsaj 20 ur vožnje pri eni od 132 registriranih šol vožnje, pri čemer ena ura vožnje stane od 39 eurov naprej. Šele nato sledi izpitna vožnja, ki jo lahko kandidati opravljajo v 27 krajih po državi, razdeljenih v pet območij. Kandidati, ki so stari vsaj 16 let in pol ter imajo opravljeno dodatno usposabljanje se lahko odločijo tudi za vožnjo s spremljevalcem.

Razlogi za dolge čakalne dobe

Razlogov za dolge čakalne dobe je več, med drugim povečan interes za vozniške izpite po pandemiji COVID-19, ko veliko mladih želi nadoknaditi zamujeno. Eden izmed razlogov je tudi pomanjkanje inštruktorjev in izpitnih komisij, kar pomeni, da se prosti termini hitro zapolnijo. Poleg tega pa so še tukaj organizacijski izzivi, kot so bolniške odsotnosti in administrativne težave, ki čakalne dobe le še podaljšajo.

Podobne razmere so tudi drugod po Sloveniji. Najdaljše čakalne vrste so v območju 1 (Nova Gorica, Koper, Postojna, Tolmin, Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Idrija in Sežana), kjer kandidati na glavno izpitno vožnjo čakajo 54-72 dni, najkrajše pa v Krškem in Velenju, kjer je skupna čakalna doba za teorijo in vožnjo 34 dni.

Foto: arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2024 ob 9:47 Gost gost

      Mislim da je sobota najhujša

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2024 ob 10:43 gost

      Čakalne vrste so značilnost socializma. Golobizem se nam vedno bolj kaže v vsem svojem blišču in bedi. Še plešete?

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.06.2024 ob 12:08 gost

      Plešemo, kaj pa naj? Sicer s stisnjenemi zobmi in žalostnim izrazom na licu, vendar plešemo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.