https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Dobrovniku predstavili 80 milijonov težak projekt

Kulturni dom, 27.06.2024 ob 13:50  

Danes so v Dobrovniku predstavili prekmurski projekt podjetja Skrinja BB, ki lahko Sloveniji omogoči pomemben korak k večji samooskrbi z lokalnimi in trajnostnimi pridelki. 

Nadzorni inženir ter operativni vodja projekta Matej Bandelj in vodja mednarodnjih kmetijskih projektov Gregor Počivavšek sta predstavila načrte za vzpostavitev visokotehnološke in trajnostno naravnane pridelovalne CONE za vzgojo zelenjave z največjo površino rastlinjakov na enem mestu v Sloveniji. Proizvodna cona v Žitkovcih bo omogočila znatno povečanje deleža slovenske samooskrbe z različnimi vrstami zelenjave. Svoje poglede na projekt je delil tudi župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar

Če nam je mar kaj jemo, je vsaka investicija v lokalno pridelano hrano, za povrh pa še v ekološko hrano, najboljša investicija. Primarna dejavnost projekta bo pridelava solate, ki bo prijazna uporabnikom. 

Proizvodnja je res odvisna samo od dveh stvari, eno je energija in drugo je znanje. »Pri visoko tehnološkem rastlinjaku gre za izkoriščanje dognanj znanosti, ki na koncu omogočajo, da rastlina razvije popoln potencial in da na koncu ne potrebuje umetnih poseganj skozi pesticide in druga tretiranja, kar si v drugem okolju ne gre privoščiti, zato je tudi proizvodnja na kvadratni meter znatno večja,« poudarja Bandelj. 

Lokacija v Žitkovcih omogoča izkoriščanje geotermalne energije, poleg tega imajo tudi nizko podtalnico s konstantnim virom hladne vode za hlajenje poleti. To želijo povezati še z sončno energijo in želijo, da projekt postane zanimiv prikaz kako lahko na okoljsko vzdržen način proizvajajo zelenjavo v Evropi.

Del cone bodo ponudili drugim intenzivnim pridelovalcem v najem. Sami se bodo lotili pridelave ene vrste zelenjave na 5 hektarjih, 10 hektarjev pa želijo ponuditi drugim pridelovalcem

Cilj je prva proizvodnja konec leta 2025 ali v letu 2026. Celotna finančna vrednost za vsa leta razvoja pa je trenutno ocenjena na 80 milijonov evrov.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.06.2024 ob 15:18 Pišta gost

      Kelo je Šerif Marjan dobil v žep?

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.06.2024 ob 15:51 gost

      Ta župan če Glih kaj dobi v žep. Se pa vedno kaj rikta tudi zgodi in naredi. Koliko je dobil v žep župan Turnišča za tovarno električnih avtomobilov. Nikoli nebo te tovarne edino da je on zaslužil in lagal volilcem keri so ga spet izvolili. Sicer pa v Sloveniji bolj župani lažejo bolj jih glupi narod voli desno usmerjeni buziji SDS in nova Slovenija.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.06.2024 ob 16:00 Kak glupo gost

        Dokeč pobiramo 5e za pomoč liden po vsej portalaj. Se edim jebe če što miljonček v žep dobi

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.06.2024 ob 17:41 Dobrovnik gost

      Mo se vidle če z toga bou kaj geli župan Marjan?Hmmmmmmm

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.06.2024 ob 19:35 gost

      Ta župan vedno izpolni svoje obljube in tudi to bo izpolnil.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.06.2024 ob 19:36 gost

      Prav imaš on je mož beseda. Vse občine okoli Dobrovnik pa imajo samo lažnivec na županske mestu. Iz stranke SDS in nove Slovenije.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.06.2024 ob 20:36 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.