https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovesno prevzeli obnovljeno staro ročno brizgalno

Vadarci, 02.07.2024 ob 11:15  

Gasilsko društvo Vadarci, ki spada v Gasilsko zvezo Puconci, letos obeležuje 100. obletnico obstoja in delovanja društva. V ta namen so pripravili gasilsko prireditev pri Domu gasilcev in krajanov Vadarci, na kateri so slavnostno prevzeli obnovljeno staro ročno brizgalno. 


Do prireditvenega prostora so se s staro obnovljeno ročno brizgalno pripeljali gasilski veterani s kobilo, pod vodstvom Daniela Smodiša. Kot je bilo ob začetku gasilskega praznovanja povedano, da PGD Vadarci obeležujejo slavnostni prevzem obnovljene stare ročne brizgalne, ki ni le naprava za gašenje ognja, temveč simbol gasilskega poguma, predanosti in solidarnosti. Z obnovo brizgalne ohranjajo pomemben del gasilske zgodovine in izkazujejo spoštovanje do vseh, ki so v preteklosti in danes prispevali k varnosti vasi Vadarci in širši skupnosti.

Slavnostni prevzem obnovljene ročne brizgalne je sovpadal v okviru dogodkov, ki jih pripravljajo ob 100. obletnici ustanovitve PGD Vadarci, da skupaj obeležijo dosežke in uspehe. Dogodka so se med drugim udeležili številni gostje, gasilci z gasilskimi prapori in domačini. Vse zbrane je v imenu PGD Vadarci pozdravil predsednik Fredi Benkič. O ročni brizgalni je nekaj misli prebrala Eva Ficko. 

V Slovenijo so ročne brizgalne najprej uvozili iz Avstrije in Nemčije. Postopoma pa so se začeli razvijati tudi domači proizvajalci, ki so prilagodili opremo potrebam slovenskih gasilcev. O pomenu predstavitve zgodovine ročne brizgalne  je spregovoril Rudolf Potočnjek. Leta 1924 je bilo ustanovljeno PGD Vadarci, pri čemer so v letih delovanja nabavljali gasilsko opremo in danes so ponosni na staro obnovljeno ročno brizgalno. Na Madžarskem so kupili  enoosno ročno brizgalno, pozneje so jo predelali na dvoosni  voz. Za vleko brizgalne so uporabljali kravjo, pozneje in tudi konjsko vprego. 

V društvu so se odločili, da staro ročno brizgalno obnovijo, saj so bili nekateri deli na brizgalni obrabljeni. Obnovo je prevzel  Evgen Maček. Obnove se je lotil z veliko vnemo in elanom, saj je brizgalno razstavil in zamenjal obrabljene dele, nekaj delov je moral narediti sam, da ne bi brizgalna dobila drugačno podobo. Zbranim so nekaj misli o gasilstvu povedali in društvu čestitali, da so obnovili brizgalno častni poveljnik Gasilske zveze Puconci Ludvik Kuzma in podžupan občine Puconci Ludvik Novak in poveljnik gasilske zveze Puconci Vlado Vaj. Stara motorna brizgalna predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. 

Blagoslov obnovljene stare ročne brizgalne so opravili pastor binkoštne cerkve Anton Sukič, evangeličanski duhovnik Simon Sever in vojaškega kaplana Matjaža Muršiča Klenar. Ob tej priložnosti so gasilski veterani PGD Vadarci na slikovit način  kot nekoč prikazali ponazoritev delovanja obnovljene ročne brizgalne. Prikaz gašenja s staro ročno brizgalno so prikazali domači gasilci veterani pod vodstvom častnega poveljnika Gasilske zveze Puconci Ludvika Kuzmo, častnega sektorskega poveljnika Ferdinanda Bagolo. 

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.07.2024 ob 15:28 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.07.2024 ob 22:28 Geza gost

      Pomurec že tri mesece objavlja samo gasilce pa nimam nič proti gasilcem, zgleda da druge teme ne obvladajo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.