https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Borut Horvat: Investicije in izboljšave v občini Turnišče

Turnišče, 02.07.2024 ob 6:05  

Župan Turnišča izpostavlja ključne investicije v obnovo osnovnih šol, športnih igrišč in gasilskih domov ter poudarja pomembnost sodelovanja lokalne skupnosti pri dogodkih.

V oddaji Iz našega studia na Televiziji Idea, je bil gost Borut Horvat, župan občine Turnišče, ki je predstavil delo občinske uprave in načrte za prihodnost.

Sprejetje proračuna in razpisi za društva

Župan Horvat razloži, da je občina sprejela proračun v višini 4,5 milijona evrov v januarju, pri čemer polovica sredstev namenjena investicijam, druga polovica pa tekočim stroškom.

»Nekako polovico teh sredstev gre za investicije, nekako druga polovica je pa za tekoče zadeve, se pravi tekoče vzdrževanje in stroške,« pravi Horvat.

Rekonstrukcija čistilne naprave

Rekonstrukcija čistilne naprave je velika investicija za občino, vredna več kot tri milijone evrov. Projekt se že tretje leto izvaja in trenutno poteka poskusno obratovanje, kjer se odpravljajo napake in izboljšave sistema.

Letošnje leto naj bi se zaključila gradbena dela, sedaj poteka poskusno obratovanje, nekako v tem poskusnem obratovanju se ugotavljajo še tudi napake.

Izzivi z elektrifikacijo in investicijami

Občina se sooča z izzivi pri zagotavljanju električne energije za nove projekte, vključno s tovarno električnih avtomobilov. Potrebna je nadgradnja električnega omrežja, kar vpliva tudi na pridobitev novih soglasij za sončne elektrarne.

»Ogromno občanko in občanov dobi negativno soglasje, ravno na ta račun, ker omrežje ni zadosti podprto,« omeni Horvat.

Horvat poudari tudi, da so se združili z več občinami za razpis postavitve sončnih elektrarn, vendar še čakajo na rezultate. Ključno je, da se odločitve sprejmejo čim prej, saj bo drugače težko izvesti projekte do konca leta.

Razvoj regije in obnova šole

Horvat je izpostavil tudi projekte za razvoj regij, kot je podjetniški inkubator in zelena infrastruktura, ter poudaril težave s pogoji za financiranje kolesarskih stez, kanalizacije in vodovoda. Omenil je, da so uspešno prijavili izdelavo celostne prometne strategije skupaj s petimi občinami.

Občina načrtuje tudi obnovo osnovnih šol, športnih igrišč in strelišča ter sodelovanje pri veliki maši in kramarskem sejmu, ki poteka avgusta. Pri teh dogodkih se vključujejo društva in lokalna skupnost, kar pomeni veliko načrtovanja in organizacije že od začetka leta.

Glede prihodnjih prioritet je omenil obnovo strehe osnovne šole in druge investicije, kot je začetek del na domu gasilcev in športnem centru. Upajo, da bodo uspešni na razpisih, čeprav bo potrebna dodatna zadolžitev. Župan verjame, da bodo občani razumeli, da so nekatere manjše investicije odrinjene v kasnejše obdobje.

*Oglasni prispevek

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija