https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Grajska dvorana ponovno odprla svoja vrata

Murska Sobota, 04.07.2024 ob 11:00  

Sanirana grajska dvorana po pridobitvi uporabnega dovoljenja gostila 51. mednarodni kulturno-zgodovinski simpozij Mogersdorf (Modinci).

Simpozij je organiziralo Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča v Mariboru v sodelovanju s Pokrajinski arhiv Maribor in Študijskim centrom za narodno spravo. Tema je bila Država in Cerkev – Cerkev in država, vera in politika v panonskem prostoru od 17. stoletja do začetka 2. svetovne vojne in sovpada s 150-letnico rojstva dveh znamenitih katoliških duhovnikov in nacionalnih buditeljev prekmurskih Slovencev.

Vse zbrane je na otvoritvenem dogodku v grajski dvorani v imenu Mestna občina Murska Sobota pozdravil podžupan dr. Timi Gomboc, otvoritve pa so se udeležili tudi murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, rektor Univerza v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, župan občine Mogersdorf Josef Korpitsch in predsedujoči simpozija Gerhard Granitz.

Cilj obnovitvenih del je bil ohranjati kulturno dediščino ter omogočiti dostopnost javnih, kulturnih vsebin vsem uporabnikom.

Medtem ko je bila dvorana zaprta, so potekala obsežna sanacijska dela, povezana s pridobitvijo uporabnega dovoljenja za dvorano. Med sanacijo gradu z vgradnjo dvigala so uredili tudi garderobe in izvedli sanacijo sanitarij v pritličju in tovornega dvigala ter uredili kompletna protipožarna zaščita na stropu dvorane na strojnici in v kabini.

Narejeni so bili tudi novi notranji hidranti in novi priklopi na požarno centralo, opravljena je bila prenova odrske tehnike, zamenjane so bile elektroinštalacije, luči in polomljena okna v garderobi, prav tako pa je bila vzpostavljena druga evakuacijska pot na južno stopnišče. Obenem je bilo v grajsko dvorano vgrajeno dimno okno z elektro in alarmnimi priklopi, izveden je bil strokovni nadzor za izvedena dela v grajski dvorani ter izdelana izkaza požarne varnosti.

Navedena dela so skupaj znašala 321.537,61 evra, od česar je ureditev sanitarij in garderob znašala 82.327,00 evra, nakup lučne in tonske opreme pa 18.975,18 evra.

Oči pa so že uprte v prihodnost, ko nameravajo prenoviti streho gradu, obnoviti okna, sanirati arkade na dvorišču ter izgraditi dvigala.

Foto: Mestna občina Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.