https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Rekordna udeležba na Astronomskem taboru v Gornjih Petrovcih

Gornji Petrovci, 04.07.2024 ob 12:10  

Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju z Astronomskim društvom Kmica  tudi letos organizira tradicionalni Astronomski tabor, ki poteka na Osnovni šoli Gornji Petrovci. Tabor se ponaša s 55 udeleženci, kar je največ po rekordnem taboru leta 1999 ob sončnem mrku, od katerega letos mineva 25 let.

Tabor, ki vključuje celotno astronomsko opremo in strokovnjake, ponuja številne aktivnosti in zanimiva predavanja. 

Udeleženci so se zbrali v torek v telovadnici Osnovne šole Gornji Petrovci, kjer so jih mentorji seznanili s pravili in programom tabora. Sodelujejo v štirih tematskih skupinah: osnove astronomije, astrofotografija, astrofizika in radijska astronomija, ter devetih tekmovalnih skupinah. Tabor poteka v tekmovalnem in raziskovalnem duhu z močno željo po pridobivanju novih znanj.

Drugi dan tabora se je začel s toplim kosilom, po katerem so sledile dejavnosti po skupinah. Osnove astronomije so raziskovale gibanje Zemlje in Lune ter vpliv teh gibanj na videz kraterjev. Astrofotografija se je posvetila teoriji opazovanja in obdelavi slik, astrofizika pa programiranju v Phytonu in risanju krivulj ter grafov. Radijska astronomija je preučevala elektromagnetizem.

Udeleženci sodelovali v igri "scavenger hunt," kjer so iskali 21 predmetov v okolici šole. Po igri so nadaljevali z delavnicami, kjer so osnove astronomije raziskovale merjenje razdalj v vesolju, skupina astrofotografija pa je analizirala meritve. Astrofiziki so zaključili z risanjem zvezdne karte v Phytonu, medtem ko je radijska astronomija sestavila nizkofrekvenčno anteno za merjenje bliščev na Soncu.

V taboru vlada prijetno in tekmovalno vzdušje, udeleženci pa poleg astronomskih aktivnosti uživajo tudi v prostih trenutkih. Tabor se bo zaključil v petek, 5. julija.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2024 ob 15:42 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.