https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Kaj storiti, če najdete neeksplodirano ubojno sredstvo?

07.07.2024 ob 12:18  

Številni tragični primeri zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi.


Tržiški policisti so bili v petek okoli 14.30 obveščeni o najdbi topovske granate v gozdu med potjo za Korošico in potokom Mošenik.

Granata je bila iz druge svetovne vojne in kalibra 75 milimetrov. Strokovno usposobljeni delavci Enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so neeksplodirano sredstvo prevzeli in uničili.

Policisti so kraj zavarovali in najdbo ustrezno dokumentirali.

Pomembni nasveti za naključne najditelje in ljubiteljske zbiralce

Ljubiteljske zbiralce oziroma osebe, ki načrtno iščejo eksplozivna sredstva - ostanke iz prve in druge svetovne vojne, policija opozarja, naj tega ne počnejo, saj je manipulacija s takšnimi sredstvi izjemno nevarna za nastanek poškodbe in smrt.

Ljubiteljskim zbiralcem in naključnim najditeljem še svetujejo, da se ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev ali predmetov, za katere sumijo, da gre zanje, tem ne približujejo; mesto najdbe naj ustrezno označijo, se po poti prihoda odmaknejo na ustrezno razdaljo in o tem takoj obvestijo na številko 113 ali 112.

Kraj najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev bo policija ustrezno zavarovala, pirotehniki civilne zaščite pa bodo ob ustreznih varnostnih ukrepih takšno sredstvo ali uničili na kraju ali odpeljali na ustrezen prostor v uničenje.

Občanom svetujejo tudi, naj neeksplodiranih ubojnih sredstev ne nosijo na policijsko postajo, saj s takšnim ravnanjem lahko ogrozijo tako sebe kot okolico.

V zadnjih letih kar nekaj tragičnih primerov

V preteklosti se je zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi zgodilo več nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo.

Tako so leta 2018 obravnavali smrt občana na območju Policijske uprave Novo mesto, ki si je domov pripeljal granato in jo želel deaktivirati. Na območju Policijske uprave Nova Gorica so januarja 2021 obravnavali smrt občana, ki mu je pri poskusu deaktivacije razneslo granato. Marca 2021 je občanu na Postojnskem eksplozivni izdelek med demontažo eksplodiral v roki; zaradi hudih poškodb je umrl.

Do prave tragedije bi lahko prišlo tudi julija 2017 v Vurberku, ko bi lahko eksplodirala 250-kilogramska letalska bomba. Bombo je v družbi svojih otrok našel občan, jo izkopal in nepremišljeno odpeljal kar na svoje domače dvorišče, a so jo strokovnjaki še pravočasno onesposobili in s tem preprečili velikansko škodo za ljudi in premoženje.

Januarja 2022 so uspešno onesposobili tudi še neeksplodirano letalsko bombo na Teznem v Mariboru, na območju, kjer je po strokovnih ocenah še mnogo neeksplodiranih bomb, predvsem ob mostovih in železniških tirih.

 

Foto: Uroš Frol, Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2024 ob 23:22 Kvizko gost

      Če najdeš neeksplodirano bombo, jo torej: A Položiš v košarico od pecikla, kjer običajno voziš žemlice in jo čim prej pokažeš sosedu. B Pokličeš specialca z Dupleka, ki pride s traktorjem in se lepo odpeljeta prodat bombo na boljši sejem. C Greš domov po macolo in udarjaš po njej - mogoče pa je le velik kinderjajček surprise, ki si ga zamenjal z bombo. D Obvestiš policijo ali civilno zaščito in ljudi, ki so v bližini, da se skupaj umaknete. E Tik ob bombi zakuriš ogenj, ker je bila 80 let zakopana v topli zemlji in sedaj jo zebe.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.07.2024 ob 16:15 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.