https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Je kava na tešče tudi vaša razvada?

27.7.2024  

Je vaša prva izbira zjutraj kava? Res je, da imamo občutek, da jo nujno rabimo, a je ta ritual dobro postaviti na konec zajtrka. Zjutraj je najprej potrebno spiti kozarec navadne vode. Nekateri prakticirajo mlačno vodo s ščepcem soli ali dodatkom limone. Zagotovo pa kava ni prava odločitev pred zajtrkom, saj slabo vpliva na telo.


Pitje kave na tešče se odpriporoča, ker je kofein zjutraj prej šok za telo kot pa okrepitev. Po drugi strani pa vemo, da ima kava precej pozitivnih lastnosti, a jo je treba uživati zmerno in ob pravem času. Zjutraj bi bilo idealno, da jo spijemo vsaj 45 minut po obroku.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj naj kava ne bo prva stvar, ki jo vnesete v telo:

  • Kava lahko na prazen želodec poveča proizvodnjo želodčne kisline, kar lahko vodi do zgage, refluksa in drugih prebavnih težav. Tudi če k temu niste nagnjeni in posledic še ne čutite, je velika verjetnost, da se vam bodo sčasoma razvile. Povečana kislost pa lahko draži tudi želodčno sluznico, kar v najhujših primerih vodi celo do gastritisa.
  • Mnogi poročajo o občutku tesnobe, saj kofein spodbuja sproščanje stresnih hormonov. Eden takšnih je kortizol, ki v primeru povečanja vodi do stresa, tesnobe in slabega počutja. Ne vpliva pa le na tovrstno počutje, ampak tudi na nihanje energije. Kava budnost kratkoročno poveča, a energija ne traja prav dolgo.
  • Pitje kave na tešče vpliva tudi na raven sladkorja v krvi, ki naj bi se v primeru dveh skodelic kave na prazen želodec povečal do kar 50 %. Vsi vemo, da je visok krvni sladkor, posebej v jutranjih urah, slab znak. 
  • Kava je tudi diuretik, kar ni nujno slabo, a je potrebno ob kavi povečati tudi vnos vode.

Da iz kave izvabite le najboljše, jo torej pijte po uravnoteženem zajtrku, da si zagotovite stabilno raven energije skozi ves dan, predvsem pa v svojem trenutku uživajte in si privoščite takšno, ki jo imate najraje.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.