https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preverite, kako pravilno ukrepati, če pride pri vaši živali do vročinskega udara

17.07.2024 ob 19:00  

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poudarja pomembnost skrbi za živali v obdobju visokih temperatur. Te dni ni vroče samo vam, ampak tudi vašim živalim. Potrebno je poskrbeti za njih in jim zagotoviti ustrezne pogoje, da bodo obdobje visokih temperatur čim lažje preživeli.


Med ključnimi ukrepi za njihovo zaščito pred vročino izpostavljajo zadostno količino vode, ki naj bo sveža in primerne temperature. Večkrat na dan jo torej zamenjajte. Zagotovite jim senco, omejite sprehode, ki jih je najlažje opraviti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nekoliko prijaznejše. Nikakor pa živali ne puščajte v parkiranih vozilih. 

Hišni ljubljenčki 

Vsako leto zasledimo kakšno novico o poginih zaradi vročinskih udarov. Poskrbite, da imajo vaše živali nenehno na voljo svežo vodo, senco in dobro prezračen hladen prostor. Živali nikoli ne puščajte v parkiranih vozilih, sprehodi pa naj bodo omejeni na jutranje in večerne ure. 

Poskrbeti je treba tudi za rejne živali

Rejne živali vročino prenašajo veliko težje kot mraz, zato morajo imeti na voljo zadostno količino vode, da se lahko ohlajajo. Posebno to velja za vrste, ki se ohlajajo s potenjem ali dihanjem. 

Neposredna izpostavljenost živali soncu pri visokih temperaturah pomeni veliko tveganje za vročinski udar. Nujno je, da se lahko živali, ki so ves čas na prostem, umaknejo v senco. Enako velja za živali, ki so privezane. Objekti, v katerih rejne živali bivajo, pa morajo biti pri visokih temperaturah ustrezno prezračene, saj se s tem preprečuje preveliko povišanje temperature v prostoru in poskrbi za boljšo kakovost zraka.

Ukrepanje v primeru vročinskega udara

Ob vročinskem udaru moramo žival takoj premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z mlačno vodo, glavo pa ji nekoliko privzdignemo. Za tem je nujna veterinarska oskrba.

Mislite na dobrobit živali. 

Vir: STA.

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2024 ob 7:00 smrkci gost

      V rit je mi prst purini.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.