https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Smrt dojenčiče na Goričkem privedla do kazenske ovadbe

12.07.2024 ob 11:26  

Zaradi smrti sedemmesečne dojenčice februarja letos na Goričkem je Policijska uprava Murska Sobota (PU MS) podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, so poročanje medijev danes potrdili na PU MS. Po navedbah nekaterih medijev sta ovadeni dve osebi, a na PU zaradi varovanja osebnih podatkov tega za STA niso mogli potrditi.


Dojenčico so februarja z reševalnim vozilom pripeljali na soboško urgenco, ker je doma postala neodzivna. Kljub oživljanju je umrla. Ker je bila videti oslabela in izčrpana, so pristojni o smrti obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Odredili so tudi obdukcijo in opravili pogovor s kriminalistom, socialna inšpekcija inšpektorata za delo pa je opravila nadzor Centra za socialno delo Pomurje.

Kot so po preiskavi pojasnili na socialni inšpekciji, so bili posebej pozorni na to, ali so obstajale informacije o ogroženosti kateregakoli od otrok v družini. A inšpektor v dokumentaciji ni našel navedb, ki bi utemeljevale poseg v izvajanje starševske skrbi.

Slika je simbolična

Mati je dojenčico sicer rodila v reševalnem vozilu na poti v porodnišnico, v kateri je nato tudi ostala. Po vrnitvi domov pa je patronažna služba ni obiskala, ker o rojstvu niso bili obveščeni.

Ob tem so se znova okrepila opozorila na tveganja, do katerih prihaja, ker nekatere porodnišnice o rojstvih ne obveščajo patronažnih služb. Opozorilom se je pridružil tudi varuh človekovih pravic.

Ministrstvo za zdravje se je zato odločilo urediti sistem obveščanja patronažnih služb. Sistemska rešitev naj bi zaživela prihodnje leto, še poročajo mediji.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.