https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Puconcih Žetev in mlatitev po indašnjo

Puconci, 14.07.2024 ob 12:05  

Danes, 14. julija, so v Puconcih organizirali dogodek, ki je obudil delo na stari način. 


Kulturno-turistično društvo Puconci je organiziralo dogodek, ki je spomnil na življenje prebivalcev Goričkega in Ravenskega nekoč. Ti področji sta bili zelo poljedelsko naravnani, zato sta bili pomembni poletni opravili tudi žetev in mlatitev. 

Lotili so se ju, kot v starih časih - ročno, in to ob 7.30, še preden bi postale temperature neznosne.

V preteklosti so žito najprej pokosili ročno, s kosami, nato je sledilo nagalanje na voz in pot do kmetije. Kosci so kosili, gospodinje pa so vezale snope in pripravile pšenico za mlatitev. Po končanem delu pa so poskrbele še za okrepčilo.

Po težji poti, ki pa ima svoj čar, so se tega opravila lotili tudi v Puconcih. Iz moke, ki jo bodo pridelali s spravljene pšenice, bodo septembra naredili dödole. V soboto, 14. septembra, namreč pripravljajo tradicionalno Dödolijado. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.07.2024 ob 12:42 gost

      V pucuncaj se dogaja na Velko. Pa tudi neko povezavo ima kot je bilo nekoč. Ne kot večina prireditev samo nekaj vkup mečejo pa se hvalijo potem da je bilo nekoč tako. Zato bi pa morali ti iti v pucunce na usposabljanje. Zdaj ko bodo polanski se bo samo pilo in z klopi padalo najbolj so to polančarci tako naljani z županom na čelu.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.07.2024 ob 16:01 smrkci gost

      Spomin na mašin,kako se je takrat mlatilo.Takrat so bili zlati časi in je sosed sosedu pomagal dan danes je pa sama zavist in faušija.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.07.2024 ob 20:24 gost

      Smrkonja ti si verjetno tisti keri si vsem fauš.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.07.2024 ob 20:56 Kobra gost

      Lep običaj vsaka čast to treba,za tiste ka so pa fauš pa si naj zavrtijo pesem od brendija če faušija bi gorela bi Slovenija zgorela cela

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.07.2024 ob 13:10 Gost4673 gost

      Nega fešte brez Bele

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.