https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Domanjševska domačija ponovno gostila delavnico destilacije sivke

Domanjševska domačija, 22.07.2024 ob 12:53  

Na Domanjševski domačiji se je že drugo leto zapored izvedla posebna delavnica destilacije sivke, pridelane na polju za domačijo. Delavnico je vodila Eva Nedelko iz Aywineo Essential Oil. Tudi letos so se pod brajdami na dvorišču zbrali navdušenci nad takimi in podobnimi delavnicami.


Polje za Domanjševsko domačijo je bilo pred leti zasajeno s številnimi grmički sivke, ki se je zelo lepo oprijela in vsako leto bolj bujno cveti. Lani je prišlo do ideje, kaj storiti s cvetovi sivke, in odločitev za destilacijo je prinesla inovacijo na področje hidrolatov in eteričnih olj, ki je še dokaj neodkrito področje.

Zaradi uspešnosti lanskega demonstracijskega prikaza se je Domanjševska domačija odločila, da delavnico izvede tudi letos. V desetlitrskem bakrenem destilatorju so pridobili približno 6 ml eteričnega olja in približno 1,5 litra hidrolata sivke.

Dogodek je bil ponovno zelo uspešen in je privabil številne obiskovalce, ki jih zanima tovrstno znanje in prakse. Domanjševska domačija s temi delavnicami ne le promovira uporabo lokalnih naravnih virov, temveč tudi spodbuja skupnost k raziskovanju in sprejemanju novitet v naravni kozmetiki in aromaterapiji.

Domačija živi skozi celo leto, saj se vedno nekaj dogaja. Organizirajo zelo različne delavnice in dogodke, ki privabljajo širok krog obiskovalcev. Vsako zadnjo soboto v mesecu juliju na domačiji izvedejo že tradicionalni dogodek: Praznik žetve, plesa in petja. Na tem celodnevnem dogodku prikažejo žetev, kot je bila nekoč, ter popestrijo dan s plesom in petjem, kar dodatno krepi skupnost in ohranja kulturno dediščino.

Foto: Domanjševska domačija

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.