https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Gradnja novega vrtca in sončne elektrarne: prioritete občine Puconci za leto 2024

Puconci, 17.07.2024 ob 11:00  

Uroš Kamenšek v velikem intervjuju o glavnih naložbah in projektih občine Puconci.

Uroš Kamenšek, župan občine Puconci, je bil gost na televiziji IDEA, kjer je spregovoril o načrtih občine. Kamenšek omeni, da v prvi polovici leta še izvajajo grehe iz preteklega leta, da pa že načrtujejo vse za naslednjega pol leta.

»Sprejeli so tudi rebalans proračuna za leto 2024, s tem namenom, da določene postavke korigiramo in tudi določeni pogoji na določene razpise, so bili, da moramo načrte razvojnih programov do poziva k dopolnitvam tudi prilagoditi,« omeni Kamenšek.

Prilagajati so morali predvsem razpis za šport, kjer so se na pobuda večih upokojenskih društev iz občine, odločili prenoviti njihova balinišča.

Sončne elektrarne in ostale investicije

Občina Puconci se je skupaj z dvanajstimi drugimi občinami združila v konzorcij, kjer so kandidirali za gradnjo in postavitev sončnih elektrarn na javnih zgradbah.

»Jaz vedno rad poudarjam, Občina Puconci je specifična občina, podeželska občina. Del je na ravninskem delu, večina na Goričkem gričevnatem področju, razpršene gradnje, 23 naselij,« razloži župan.

Kamenšek vidi nujne investicije v cestno infrastrukturo, predvsem v preureditev najnevarnejših cestnih odsekov. Največji trenutni projekt je gradnja novega vrtca pri Osnovni šoli Puconci. Ob tej priliki bi Kamenšek rad pohvalil izvajalca KDO in njihove in delavce, ki opravljajo odlično delo. Gradnja naj bi potekala brez težav in sproti rešujejo vse morebitne težave.

Finančni izziv za občino

Gradnja vrtca je sicer izjemen finančni zalogaj za občino. Gre za 3,6 milijona vreden projekt, kar je polovica občinskega proračuna.

»Letošnje leto je za občinski proračun kar zahtevno. 3,6 milijona evrov predstavlja gradnja novega vrtca, od tega bomo s strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje prejeli 1,17 milijona, ostalo so naša sredstva,« omeni Kamenšek.

Neizogibno zadolževanje

Začenjajo se priprave za gradnjo novega kanalizacijskega omrežja na Vaneči, ki naj bi stekla jeseni in vključuje štiri kilometre vodov. Tudi to predstavlja okrog 1,7 milijona evrov obveznosti za občino.

Letošnje leto so zastavili zelo investicijsko in ga bodo tudi izvedli, nekaj na račun sofinanciranje države, nekaj na račun proračunskih rezerv iz preteklih let, ki so jih ustvarili, ostalo pa predstavlja zadolževanje.

»Proračun predvideva v letošnjem letu zadolževanje za nekaj v višini 2,5 milijona evrov in realni proračun občine Puconci, se z glavarino 5,5 milijona evrov in davčnimi prihodki giblje okrog 7,5 milijona evrov. Letošnji proračun pa izgleda na prihodkovni ravni 15 milijona evrov, na odhodkovni pa kar 17,5 milijona evrov,« razloži Kamenšek.

Demografska slika in ostali izzivi na Goričkem

Za razliko od ostalih podeželskih občin pa v Puconcih opažajo trend priseljevanja in večanja števila rojstev.

Eden večjih težav vidi Kamenšek v sprejemu občinskega prostorskega načrta, ki bi nudil mladim, da gradijo svoje hiše, ustvarjajo svoje družine in življenje na podeželju.
V zadnjih letih se je zalomilo z odvozom komunalnih odpadkov, ki jih bo od zdaj naprej namesto Saubermacher Komunala, izvajalo podjetje Cerop.

Spremenil se bo tudi odvoz mešanih komunalnih odpadkov, ki bo zdaj namesto na 14 dni, le enkrat mesečno.

»Občina ni od župana ali od občinske uprave ali občinskega sveta, občina je od vseh občank in občanov,« zaključi Kamenšek.

* Oglasni prispevek 

    Fotogalerija