https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Škoda po junijskih neurjih v Gornji Radgoni ocenjena z 2,3 milijona evrov

Gornja Radgona, 19.07.2024 ob 16:00  

Občina Gornja Radgona je na Upravo za zaščito in reševanje posredovala višino okvirne škode, ki so jo po neurju 3. junija ocenili na 2,3 milijona evrov. Škoda na objektih znaša 1,9 milijona evrov, na cestah pa 360.000 evrov, je za STA povedala svetovalka za civilno zaščito Janja Osojnik. 


Največ škode je neurje po podatkih Osojnik povzročilo v Črešnjevcih, Zbigovcih, Spodnji Ščavnici ter v okolici Gornje Radgone. Dve družini, eno iz Črešnjevcev, drugo iz Zbigovcev, so začasno izselili. Prva družina je spet doma, dodelili so jim 2000 evrov finančne pomoči. Drugi družini so ponudili občinsko stanovanje, kjer še vedno bivajo, saj je njihova hiša po mnenju geomehanika potrebna temeljite prenove.

"Več kot dva milijona evrov je okvirna ocena, ki je pogoj, da sploh lahko dobiš sklep o ocenjevanju škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z obilnim deževjem 3. junija," pravi Osojnik in dodaja, da je v to škodo všteta škoda, ki je nastala tako na zasebni lastnini kot na občinskih cestah in komunalni infrastrukturi ter vodnih objektih. Poškodovanih in obnove potrebnih je okrog 80 cest.

Do 26. julija morajo, navaja Osojnik, v sistem vnesti zadnje vloge in šele na podlagi tega bo podana ocena dejanske škode. Do danes so na občini prejeli okrog 100 vlog občanov za oceno škode. "Trenutno je država tistim občinam, ki smo 3. junija utrpele škodo v ujmi, poslala sklep, da bo pomagala, a je vse še nedorečeno," dodaja.

Občina je sicer do danes nekatere občinske lokalne ceste lahko sanirala, nekatere pa še čakajo obnovo. Dve lokalni cesti v Zbigovcih je plaz tako uničil, da sta še vedno zaprti, saj je saniranje zahtevnejše. Tako se prebivalci do svojih domov še vedno vozijo po obvozih. Javni zavod Komunala Radgona je s svojimi pogodbeniki v prvih treh dneh po ujmi urejal ceste, da so bile sploh prevozne. "Javne poti, ki so makadamske, smo sanirali, lokalnih, ki potrebujejo asfaltiranje, pa še ne, saj trenutno niti nimamo sredstev," je še dodala Osojnik.

Kar se tiče lanske ujme, 4. avgusta 2023, je bila v njej prizadeta tudi občina Gornja Radgona. Občina je dobila predplačilo sredstev na podlagi predhodnega programa do višine 40 odstotkov predhodne ocene neposredne škode na stvareh. Iz tega naslova so dobili 35.507 evrov, iz naslova intervencijskih sredstev pa 31.058 evrov. Visoko škodo pa so zaradi takratnih poplav imeli tudi na vodovodnem zajetju v Podgradu, za kar denarja še niso dobili.

Foto: arhiv Pomurec

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.07.2024 ob 21:11 gost

      Google is one of the most excellent companies to work for and they in some cases contract laborers from distant absent. sp In the event that you need to work straightforwardly with this company and win cash, go to the Google Careers zone and press on the “Work” connect. In this interface.>. Www.coins25.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.