https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Roman Leljak: Popravilo cest bo stalo skoraj pol milijona evrov

18.07.2024 ob 12:30  

Po junijskem neurju v Občini Radenci, ko je poplavilo naselje Boračeva, občina zbira vloge za oceno škode, na podlagi katerih bo lahko zaprosila za državno pomoč. Župan Roman Leljak je povedal, da je neurje povzročilo za približno 450.000 evrov škode na cestah.


Občinska pomoč je bila oškodovanim gospodinjstvom izplačana že nekaj dni po neurju 3. junija. "V ponedeljek je bila poplava, v petek je 36 gospodinjstev iz Boračeve prejelo po 1000 evrov občinske pomoči. Iz drugih delov Radencev, kjer je neurje povzročilo škodo na beli tehniki, je pomoč prejelo še šest gospodinjstev," je pojasnil Leljak. Prebivalci Boračeve in ostalih delov Radencev so prejeli tudi pomoč Karitasa in Rdečega križa.

Župan pričakuje, da bodo vsa oškodovana gospodinjstva vložila vloge za oceno škode, kar bo občini omogočilo zaprositi za državno pomoč. "Vse prizadete občane sem povabil, naj vložijo prijave, pri čemer jim bosta pomagala tudi dva predstavnika občine. Zato pričakujemo približno 40 prijav," je povedal za STA.

Občina je denar namenila predvsem za zamenjavo bele tehnike, ki jo je uničila poplava. Prebivalci Boračeve pa pravijo, da jim prav pride kakršnakoli pomoč, še posebej denarna. Eden od njih je škodo v svojem stanovanju ocenil na 20.000 evrov, v lokalu, kjer je poplava uničila osem hladilnikov in drugo opremo, pa na 40.000 evrov.

"Pomoč občinske komisije sem že uradno prijavil, da bo občina lahko zaprosila za državno pomoč," je povedal eden izmed prebivalcev Boračeve, ki je moral popolnoma izprazniti stanovanje in ga obnavlja, medtem ko poskuša posušiti zidove v lokalu, da jih lahko ponovno pobarva.

Neurje je povzročilo tudi večjo škodo na cestah. Večina potrebnih obnovitvenih del je v Boračevi, ena cesta je poškodovana na Radenskem vrhu, ena pa na Murskem vrhu. "Ravno smo imeli gradbišče in neurje je odneslo ves gramoz, tako da moramo začeti znova," je pojasnil Leljak.

Junijska poplava ni bila edina, ki je prizadela prebivalce Radencev. Lani avgusta so že doživeli hudo ujmo, za odpravo posledic, katere občina še ni prejela predplačila pomoči v višini 290.000 evrov. Ministrstvo za naravne vire in prostor je pojasnilo, da so konec avgusta 2023 prejeli podatke od občine Radenci, vendar so ugotovili, da manjka podatek o predhodni oceni škode. "Občina je oktobra lani sporočila, da so narobe vnesli podatke. Predlagano je bilo, da se sredstva dodelijo iz rednega programa, ki je bil potrjen maja 2024," so zapisali na ministrstvu.

Leljak se strinja s predlogom države, da občina pripravi projekte za sanacijo poplav, za katere naj bi nato prejeli sto odstotkov zneska. Del projektov, za katere naj bi sredstva prejeli še letos, so že oddali, preostale pa še ne. "A zdaj že lep čas čakamo in vmes so nas doletele nove poplave, zato sem izgubil upanje," je pesimističen Leljak.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.07.2024 ob 15:08 gost

      Naj vrne tisto, kar je nakradel, pa bo dovolj za obnovo!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.