https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Izdatno deževje je ponoči povzročalo težave: Zalivalo je ceste, strele so zanetile požar

20.07.2024 ob 12:00  

Po daljšem obdobju zelo vročega vremena smo ponoči v Sloveniji doživeli vremensko spremembo, ki je prinesla precej težav.


Do polnoči je največ dežja, lokalno tudi okoli 100 litrov na kvadratni meter, padlo na severu Slovenije.

To so najbolj čutili na območju Mozirja, Šoštanja, Velenja, Dravograda in Mute, kjer sta meteorna in hudourniška voda zalili številne ceste in objekte.  Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov.

Prav tako je težave povzročal močan veter, ki je podrl nekaj dreves. Neurja so povzročala nevšečnosti tudi v osrednjem delu države.

Kaj vse se je zgodilo?

Glavna cesta Dravograd - Radlje pri Sv. Boštjanu je zaradi zemeljskega plazu zaprta. Obvoz za osebna vozila je možen po lokalnih cestah, poroča Promet.si.

O težavah so poročali  na območjih regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto in Brežice, skupno so zabeležili okrog 200 dogodkov. 

Gasilci 49 prostovoljnih društev gasilskih enot in sedmih poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, so še sporočili iz Centra za obveščanje RS.

V občini Dravograd je dež sprožil dva zemeljska plazova, eden je zaprl glavno cesto Radlje-Dravograd, drugi ogroža stanovanjsko hišo v naselju Bukovje.

Hudournik je v Sv. Duhu v občini Dravograd odnesel most do kmetije, v občini Mozirje pa je odnesel cesto in poplavil stanovanjsko hišo.

Strele so poškodovale tri stanovanjske objekte, v enem primeru je ogenj poškodoval fasado in ostrešje stanovanjske hiše.

Zaradi razmočenega terena so se podirala drevesa, ki so zapirala ceste, poškodovala hiše in osebna vozila, navajajo v centru za obveščanje.

Cesta proti slapu Rinka je od Logarskega kota naprej zaprta za promet. Na njej je veliko kamenja, ki ga bodo v naslednjih dneh po navedbah županje skušali odstraniti. Reka Savinja ni preveč narasla, tako da je ostala v strugi.

Z močnim neurjem so se soočili tudi v Občini Laško.

Kot je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špiler, je Savinja ostala v strugi, težave pa so jim povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško, tako da je bilo treba črpati vodo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.