https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FOTO: Najbolj ju navdušuje fermentacija in ljudje, s katerimi sta obkrožena

14.08.2024 ob 6:00  

V malem prekmurskem podjetju Pekouče onej se skriva zgodba o strasti do pekočih okusov, lokalnih sestavin in starodavne umetnosti fermentacije. Darjan in Alen, ustanovitelja podjetja, sta svoje strasti in veščine združila v proizvodnjo edinstvenih čilijevih omak, ki niso le pekoče, temveč tudi zdrave in naravne.


Z Darjanom smo se pogovarjali tudi mi.

Kako je nastala ideja za ustanovitev podjetja Pekouče onej?

Zgodba o začetku Oneja je precej klišejska. Vse se je začelo z zloglasno Korono leta 2020, ko sem jaz (Darjan) v preobilju prostega časa na svojem balkonu, pozneje pa na vrtu, zasadil prve čili sadike. Kot ljubitelj fermentacije si nisem mogel pomagati in sem prve pekoče čili sadove narezal, pomešal z ostalo zelenjavo in jih dal fermentirati. Po dolgotrajnem preizkušanju in testiranju vzorcev so nastale prve čili omake in paste, ki sem jih delil med svoje družinske člane, prijatelje in znance.

Ob pokušini se je mnogokrat slišala prekmurska fraza: »Vaj, kak je tej onej pekouče«, prevod: »Uf, kako je ta stvar pekoča«, sledilo pa je spodbujanje, da bi iz tega nastalo nekaj več. Ne dolgo zatem se mi je pridružil Alen, najboljši prijatelj, dolgoletni sostanovalec iz študentskih dni, ljubitelj vsega pekočega in predvsem desna roka pri nastajanju omak. Tako je nastal PEKOUČE ONEJ in vse ostalo je zgodovina.

Kakšna je zgodovina podjetja in kako se je razvijalo skozi leta?

Začetek podjetja sega nazaj v april leta 2022. Takrat sem izdeloval fermentirane čili omake zase in svoje najbližje že dve leti in sploh nisem načrtoval, da bi iz tega hobija zraslo nekaj resnega. V ustanovitev samostojnega podjetja me je “prisilil” splet okoliščin (beri: Korona), vendar sem sam kot oseba po naravi zelo radoveden in sem si želel nekaj več. Kmalu se mi je porodila ideja, da bi iz Češke začel uvažati pivo iz tamkajšnje najstarejše pivovarne Černá Hora. Slednje pivo sem vzljubil med svojim študijem v Pragi na Karlovi Univerzi, ki pa ga v Sloveniji ni bilo moč dobiti, zato sem si rekel: "Hej, zakaj pa ne bi začel kar sam uvažati tega piva?".

Tako se je razvila prvotna poslovna ideja z uvažanjem Černe Hore, ki sem jo nato distributiral predvsem v lokale po Pomurju, v Mariboru in v Ljubljani. Ta zgodba se je nato nadgradila z najemanjem gostinskega lokala v prostorih MIKK Murska Sobota, kjer sem vodil Grajsko kavarno leto in pol, vse do marca leta 2024. Takrat je padla kocka, in po neprestani spodbudi bližnjih in znancev ter po pridružitvi Alena k izdelovanju omak, sem se odločil, da zaključim zgodbo z Grajsko kavarno in začnem s popolnoma novo zgodbo, s Pekoučim onejem. Seveda sem še vedno uradni uvoznik piva Černa Hora in ga še vedno distributiram po izbranih lokalih, med drugim se lahko s češkim “črnogorskim” pivom odžejate še vedno v gostilni Lajf v Beltincih.

Katere vrste čilijevih omak ponujata in kaj jih ločuje od konkurenčnih izdelkov?

Trenutno ponujava štiri različne fermentirane omake, in sicer:

  • Znakajene vrág (3/10) - prodajni hit in naša edina dimljena ter fermentirana čili omaka, ki jo enostavno morate poskusiti.
  • Česnek pa lük (6/10) - klasična fermentirana pekoča omaka z zajetno dozo česna, čebule ter, seveda, Jalapeno čilijev.
  • Tropski džünč (7/10) - eksotična omaka z azijskim pridihom, s fermentiranim ingverjem, mangom in ananasom. Poigrava se s sladko-kislim okusom.
  • Zbešnjeni düplin (9/10) - Omaka ka grataš totalno zbešnjene! Zasluga temu gre predvsem zaradi kombinacije hude pekočnosti in mamljivega okusa, za kar med drugim poskrbi tudi fermentirana rdeča pesa. Za vročino so zaslužni Trinidad Scorpion čiliji, ki poskrbijo za pekočnost, ki ne pojenja, ampak se nenehno stopnjuje.

Ponujava tudi štiri različne fermentirane paste:

  • Zmazane pa znakajene (3/10) - koncentrirana dimljena čili bomba, ki se odlično prileže enolončnicam kot golaž ali bograč.
  • Zmazane česnek pa lük (6/10) - vsestranka čili pasta, ki izboljša okus vsem jedem in jim doda večplastnost. Nepogrešljiv del kuhinje!
  • Zmazane džünč (7/10) - s svojim sladko-kislim umami okusom predstavlja nepogrešljiv dodatek za azijske jedi, ki jih popelje v nove višave. Enako kot omaka, je tudi pasta zaradi ananasovih proteolitičnih encimov, ki mehčajo meso, odlična za marinado.
  • Zmazane düplin (9/10) - vsestranski dodatek za jedi ali kot namaz za na kruh za najbolj pogumne. Primerna za pripravo jedi kot boršč, saj med drugim vsebuje tudi fermentirano rdečo peso.

V načrtu še imava fermentirane posipe, ki bi bili prvi tovrstni produkt na slovenskem trgu. Predvidoma bodo na voljo ob koncu poletja ali pa ob začetku jeseni.

Naše omake in paste se razlikujejo od preostalih po tem, da niso termično obdelane (kuhane), nekaj pa jih je sicer fermentiranih, vendar so večinoma pasterizirane, kar ubije vse mikroorganizme in probiotične kulture. Za razliko od drugih so naše omake in paste žive. To pomeni, da so surove in se tako ohranijo vsi blagodejni učinki probiotičnih kultur in same fermentacije. Pri naših produktih dajemo poudarek na gostoti in aromi.

Kako izbirata sestavine za svoje čilijeve omake?

Pri izbiri sestavin smo nepopustljivi in uporabljamo na prekmurski rodni grudi vzgojene čilije in paradižnike, pri katerih so uporabljena le organska gnojila in naravna škropiva za zatiranje škodljivcev. Ostale sestavine pa so 100-odstotno naravne in stremimo k temu, da so lokalno pridelane, zato se tudi hočemo še bolj povezati z lokalnimi ponudniki.

Katere posebne tehnike uporabljata pri proizvodnji čilijevih omak?

Prva ključna tehnika pri proizvodnji čili omak je fermentacija. Fermentacija je naravni način konzerviranja hrane, ki ga človeštvo prakticira že od neolitika. Upamo si trditi, da je fermentacija rešila človeško civilizacijo in se ji lahko zahvalimo, da smo prišli do točke, kjer smo sedaj. Hkrati nam trenutno lahko pomaga, da se vrnemo nazaj h koreninam na način, da lahko hranimo živila brez hladilnika in zamrzovalnika, na trajnostni in zeleni način, s čim manj zavržene hrane. Fermentacija je prihodnost človeštva!

Druga ključna stvar pri proizvodnji naših omak je, da niso termično obdelane, torej niso kuhane, in so tako presne oziroma surove. To pomeni, da imajo ohranjene vse sestavine, ki blagodejno delujejo na naše zdravje in počutje.

Kako nagovarjata svoje ciljne stranke in kaj menite, da jih najbolj pritegne pri vaših izdelkih?

Naš poudarek je na naravnih sestavinah, fermentaciji in zlasti na lokalnosti. Ciljne stranke nagovarjamo predvsem preko spletnih omrežij (Instagram: @pekouceonej, Facebook: Pekouče onej), spletne strani in trgovine (www.pekouce-onej.si – trenutno še v izdelavi) in seveda preko udeleževanja raznih festivalov, tekmovanj in ostalih dogodkov, kjer se običajno nahajava na stojnici. Med drugim sva prisotna na beltinski in mariborski tržnici (čas in lokacija je sproti objavljena na socialnih omrežjih). Pri naših izdelkih ciljne stranke najbolj pritegne poimenovanje omak, nato pa grafična podoba ter tudi dejstvo, da so naši produkti izključno fermentirani, naravni in lokalni.

Kakšen je proces razvoja nove čilijeve omake?

Proces razvoja nove čilijeve omake se vedno začne z eksperimentiranjem kombinacij, zlasti pa z veliko mero radovednosti, v smislu: "Kaj pa se zgodi, če dam to in ono zelenjavo ali sadje fermentirati". Verjemite, rezultati so vedno "mindblowing". Zato ljubiva fermentacijo in s fermentacijo nikoli ni dolgčas. Verjetno zato, ker je nepredvidljiva in vedno so nekoliko drugačni rezultati, pa čeprav delaš vse po "predalčkih" in vsako sestavino do miligrama natančno odtehtaš.

Ali sodelujete z lokalnimi kmeti ali dobavitelji pri nabavi sestavin?

Trenutno nezadržno delava na povezovanju in sodelovanju z lokalnimi kmeti in stremiva k temu, da je čim več naših sestavin lokalnih. Navsezadnje je ključ v povezovanju in solidarnosti.

S kakšnimi izzivi se trenutno sooča vajino podjetje?

Trenutno se oba soočava z groznim časovnim izzivom, saj sva oba redno zaposlena in služba terja ogromno časa, na koncu pa še potrebuješ nekaj uric za spanje. Jaz sem zaposlen kot učitelj zgodovine, Alen pa je dostavljavec hrane. Srčno si želiva, da bi Pekouče onej postal najin edini fokus in trdno delava, da bo temu res tako.

Sicer si jaz želim ostati učitelj, ker v tem vidim poslanstvo in me med drugim tudi izpopolnjuje kot človeka, zato upam, da – ko bo zadeva tako daleč – se bom lahko zaposlil za polovični delovni čas in tako ohranil svoje poslanstvo, ki se mi zdi nadvse pomembno in je temelj naše družbe.

Kaj vas osebno najbolj navdušuje pri vašem delu v podjetju Pekouče onej?

Fermentacija in ljudje, s katerimi sva obkrožena.😊

Foto: Pekouče onej

    Fotogalerija