https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na prestižnih vinskih tekmovanjih sodelovalo 148 vinarjev

Gornja Radgona, 23.07.2024 ob 15:00  

Pod okriljem 62. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta, sta od 8. do 10. julija 2024 v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala jubilejno 50. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 14. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona Bio.


Na obeh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 148 vinarjev s 651 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Bolgarije, ki je letošnja država partnerica sejma AGRA. Osrednje ocenjevanje Vino Slovenija je pritegnilo 139 pridelovalcev s 633 vzorci, na ocenjevanju BIO vin pa je sodelovalo 9 pridelovalcev z 18 vzorci.

Vino Slovenija, najstarejše strokovno ocenjevanje pod okriljem sejma AGRA, je najpomembnejše nacionalno preverjanje kakovosti domačih vin in vse pomembnejše mednarodno ocenjevanje vin. Vina po anonimni metodi ocenjuje neodvisna strokovna komisija vrhunskih tujih in slovenskih enologov.

Podeljene medalje, s katerimi vinarji označujejo svoje buteljke na trgovskih policah in v oglaševanju, se zato vedno znova dokazujejo za odlično promocijsko in tržno sredstvo ter kot nepogrešljivo merilo kakovosti za proizvajalce in ljubitelje vin. Še posebej pa se bodo bleščale medalje jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija.

Naziv Vinar leta za tekoče leto prejme vinar oz. vinska klet, ki na ocenjevanju pridobi za 5 vzorcev vina v 3 različnih kategorijah največje število točk. Sodelujejo lahko le vina iz Slovenije, ki so prvič ocenjena v Gornji Radgoni. Upoštevajo se vina iz kategorij Suho belo vino, Suho vino (rdečkasto, rdeče), Polsuho vino (belo, rdečkasto, rdeče), Polsladko vino (belo, rdečkasto, rdeče), Sladko vino (belo, rdečkasto, rdeče), Peneče vino in Posebno vino (naravno sladko desertno, aromatizirano, alkoholizirano, likersko vino). Vinar leta bo razglašen na svečani podelitvi na sejmu AGRA v torek, 27. avgusta 2024.

Šampioni letošnjega ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona so:

  • Peneča vina (klasična metoda): Zlata radgonska penina "Millesime", 2015, Radgonske gorice Gornja Radgona;
  • Peneča vina (Charmat metoda): Penina REN, 2018, Vina Benčina;
  • Cviček PTP: Cviček PTP, 2023, Hiša vina Grabnar;
  • Bela vina nearomatičnih sort suha: Chardonnay, 2023, Kmetija Furlan
  • Bela vina aromatičnih sort suha: Muskateller, 2023, Weingut u. Steirische Kelleri Johann Schneeberger GmbH; 
  • Bela mirna vina polsuha in mirna vina aromatičnih sort polsuha: Rumeni muškat, 2023, Vina Benčina in Rumeni muškat, 2023, Vina Povh;
  • Mirna vina aromatičnih sort polsladka: Rumeni muškat, 2020, Vinska klet Prus, Jožef Prus; 
  • Mirna vina aromatičnih sort sladka: Rumeni muškat, 2018, Vinska klet Prus, Jožef Prus in Sauvignon, 2001, Vinska klet Prus, Jožef Prus; 
  • Rdeča suha vina mlajša od treh let: Cabernet Sauvignon, 2021, Vina Zgonik, Damir Zgonik; 
  • Rdeča suha vina starejša od treh let: TESTE MATTE, 2020, San Mauro; 
  • Rdeča vina Teran PTP: IZBRANI TERAN ptp La Marie 2, 2021, Vinakras z.o.o. Sežana;
  • Naravna sladka desertna vina: RUMENI MUŠKAT, 2013, Vinska klet Prus, Jožef Prus. 

»Mednarodna zasedba ocenjevalcev je imela tudi letos odgovorno in težko delo, saj je morala med splošno zelo dobrimi vzorci za šampionske nazive izbrati res tiste najboljše, kar pa ni bilo enostavno. Kakovost vin, katera prihajajo na to ocenjevanje, je iz leta v leto boljša. Dokaz za to je tudi število prejetih odličij, ki smo jih letos podelili. Lahko bi dejal, da se v vseh kategorijah vin lepo odraža tudi napredek slovenskega vinogradništva in vinarstva tako v kvaliteti vina kot tudi v sledenju mednarodnih trendov vinskega trga,« je povedal predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija, Boštjan Zidar. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.07.2024 ob 16:02 gost

      Kelko pa letos košta šampionski naslov???

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.07.2024 ob 17:49 gost

      Malo so podražili...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.