https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obeta se nam zgoden začetek trgatve

24.07.2024 ob 18:00  

Slovenski vinogradniki letos pričakujejo enega najhitrejših začetkov trganja grozdja. Po lanski pozni trgatvi zaradi neugodnih vremenskih razmer, bo letošnja trgatev zaradi suhega in vročega poletja predvidoma že kmalu po prazniku Marijinega vnebovzetja sredi avgusta. Podoben scenarij se je odvil pred dvema letoma, ko so na Štajerskem zgodnje sorte pobirali že konec avgusta.

Slovenija pri vplivu podnebnih sprememb na vinogradništvo ni izjema

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so se trgatve na Siciliji letos začele kar 12 dni prej kot običajno, kar potrjuje zgodnje zorenje grozdja tudi pri nas. Glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar pa dodaja, da so vinogradniki zaradi hitrega zorenja grozdja prisiljeni k zgodnejši trgatvi.

V ormoškočljutomerski kleti Puklavec Family Wines načrtujejo začetek trgatve 19. avgusta, če bi bil v naslednjem obdobju še kakšen vročinski val, pa morda celo nekaj dni prej, pojasnjuje glavni enolog največje slovenske kleti po lastnih vinogradniških površinah Luka Radiček in dodaja: "Vegetacija se je letos začela veliko prej kot lani, vreme pa je tudi veliko lepše in bolj prijazno grozdju. Smo pa maja zaradi mraza ostali brez velikega dela muškat otonela, ki ga bo za okoli 40 odstotkov manj kot leto prej.«

Tudi v kleti Vinakoper bodo s trgatvijo grozdja za penine začeli po 15. Avgustu, zaostajali pa ne bodo niti na Štajerskem, kjer sta pozeba aprila in toča poleti sicer znatno zmanjšali količino pridelka. Kljub temu pa je zaradi suhega vremena grozdje dobre kakovosti.

Velika težava za vinogradnike ostaja zlata trsna rumenica

Letos se je bolezen še dodatno razširila v Podravju in je praktično prisotna že po vsej regiji. Prenaša se z ameriškim škržatkom in je neozdravljiva, trse pa je obtem potrebno odstraniti. »Vinogradniki na okuženih območjih lahko sicer za odstranjene in uničene trse zaprosijo tudi za finančno nadomestilo oziroma državno pomoč, bolezen pa je v preteklih letih močno prizadela prav vinograde družine Puklavec,« navaja STA.

Vir: STA

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2024 ob 18:15 .... gost

      za pridelavi vina je vse na voljo: voda, sladkor arome in mešalni stroji.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.07.2024 ob 16:36 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here http://vipdeit.top/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.07.2024 ob 23:39 Aha gost

      Vino pivo šnops to je to ne pa smrdljiva cokakola fanta,....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.