https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Boj proti ambroziji: Kdaj in kako jo zatirati?

03.08.2024 ob 16:15  

Pelinolistna ambrozija in sorodne vrste iz rodu Ambrosia spadajo med škodljive rastline, ki zaradi svoje razširjenosti povzročajo številne težave ter dodatne stroške v kmetijstvu. Posebej veliko gospodarsko škodo povzročajo v ekološki pridelavi, kjer kemično zatiranje ni dovoljeno, kar vodi do občutnega zmanjšanja pridelka.


Poleg gospodarskih težav je ambrozija tudi pomemben povzročitelj zdravstvenih težav, saj pri občutljivih ljudeh njen cvetni prah sproža inhalacijske alergije oziroma seneni nahod.

Preprečevanje in zatiranje ambrozije

Za učinkovito preprečevanje škodljivih vplivov ambrozije je potrebno dosledno odstranjevanje rastlin in preprečevanje njihovega cvetenja ter oblikovanja semen, s katerimi se širijo naprej. Ključno je pravočasno ukrepanje, saj je treba rastline odstraniti pred cvetenjem, ki se začne konec julija in traja do konca oktobra, z vrhuncem v avgustu in začetku septembra.

Julija je ambrozija na večini rastišč v taki razvojni fazi, da jo je zlahka prepoznati, hkrati pa je to pravi čas za njeno zatiranje, saj še ne cveti. Redno pregledujte svoja zemljišča in pravočasno ukrepajte, da preprečite širjenje te škodljive rastline.

Obvezno pravno zatiranje od leta 2010

Zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia je obvezno že od leta 2010 dalje. Lastniki zemljišč morajo sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. Ta ukrep je bistvenega pomena za zmanjšanje širjenja ambrozije in preprečevanje njenih škodljivih vplivov na okolje, zdravje in kmetijstvo.

Kje prijaviti najdbe ambrozije?

Če opazite rastišča ambrozije, jih lahko prijavite pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Prijave sprejema Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Murska Sobota, Kocljeva ulica 10, 9000 Murska Sobota. Prijavo lahko oddate tudi po e-pošti na naslov: OU-MurskaSobota.uvhvvr@gov.si ali po telefonu na številko 02 521 43 40.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2024 ob 19:18 Karel K. gost

      Danes je že vse alergeno, ne samo ambrozija. Po tej logiki bi bilo potebno posekati mnoga drevesa, cvetoče rastline, Lipe....Seveda se mora ambrozija odstranjevati, saj šđkoduje pridelovanje poljščin, največ ambrozije pa je v obcestnih robovih in jarkih, katere vzdržujejo slabo občine in država.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.08.2024 ob 20:05 gost

      Kako zatiranje ambrozija. Saj pa je toliko kot bi jo kmeteki gojili. Nobena pot nobena njiva ni brez ambrozija. Vse to pa veter lepo potem nosi okoli.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.08.2024 ob 22:07 Aha gost

      Koliko bi šele bilo ambrozije če njive nebi bile obdelane,kmeteki kot jih imenuješ naj za dve leti opustijo kmetovanje pa boš videl koliko bo tega stanja in še podobnega,

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.08.2024 ob 6:25 gost

      Kmeteki nič nebodo opustili kmetovanja kajti za vsak milimeter se borijo da pridejo do novice še več in več. Kajti z temi subvencija mi ves vrstnmi in pomočjo evropskih sredstev iz ene njive dobijo 3 ali 4 krat o plačilo.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.08.2024 ob 8:16 fend gost

        6;25............ Če tij tako vse znaš za kaj po tem nisi kmet in boš super živel .Res največ znate o kmetijstvo vij kauč majstri in poklicnilenuhi ki živite še pri štiridesetih letih mama&ata vij te se slinili o kmetijstvo .Seronja posrani

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.08.2024 ob 23:09 gost

      fend 8.16 - Prav si zapisal.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.