https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prednosti in koristi dojenja

02.08.2024 ob 8:10  

Svetovni dan dojenja, znan tudi kot Svetovni teden dojenja, se praznuje vsako leto od 1. do 7. avgusta. Ta dogodek je namenjen promociji dojenja in izboljšanju zdravja dojenčkov po vsem svetu. Pobudo za Svetovni teden dojenja je leta 1992 sprožila Svetovna zveza za dojenje (World Alliance for Breastfeeding Action, WABA) v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in UNICEF-om.


Dojenje ima številne prednosti za otroka in mater. To so le nekatere.

Prednosti za dojenčka

Materino mleko vsebuje vse potrebne hranilne snovi v pravem razmerju, kar spodbuja zdrav razvoj dojenčka. Vsebuje pa tudi protitelesa in imunske celice, ki pomagajo ščititi dojenčka pred okužbami, kot so driska, okužbe dihal in ušesne infekcije. Dojeni otroci imajo manjše tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 1 in 2, astma in alergije.

 

Študije so pokazale, da imajo dojeni otroci pogosto boljše kognitivne rezultate in višji IQ. Materino mleko je lažje prebavljivo kot formula, kar zmanjšuje tveganje za zaprtje in kolike.

Prednosti za mater

Dojenje spodbuja čustveno povezanost med materjo in otrokom, kar lahko izboljša materino duševno zdravje in zmanjša tveganje za poporodno depresijo. Prav tako dojenje zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka (rak dojke in jajčnikov), osteoporozo in srčno-žilne bolezni. Dojenje med drugim spodbuja tudi sproščanje oksitocina, ki pomaga maternici, da se hitreje vrne v prednosečnostno stanje in zmanjšuje poporodno krvavitev.

Druge koristi in prednosti 

Dojenje je seveda brezplačno, medtem ko so formule drage in lahko predstavljajo velik strošek za družinski proračun. Dojeni otroci so pogosto bolj zdravi, kar pomeni manj obiskov pri zdravniku, manj zdravil in manj hospitalizacij. Nekatere koristi dojenja, kot so zmanjšano tveganje za debelost in boljši metabolizem, lahko trajajo celo življenje.

Dojenje je torej koristno tako za otroka kot za mater in predstavlja pomemben temelj za zdravje in dobrobit obeh.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2024 ob 17:05 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here http://vipdeit.top/sex26.html

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.