https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako zadovoljni so na delovnem mestu Slovenci?

01.08.2024 ob 6:00  

Po poročanju časnika Finance, je ta šefe in kadrovnike je zavzetost zaposlenih na delovnem mestu pomemben kazalnik, saj kaže, koliko zaposlenih rado hodi v službo in opravlja svoje delo, kar pripomore tudi k boljšemu poslovanju podjetja.


Nova raziskava Gallupa o razmerah na delovnih mestih kaže, da pri zavzetosti zaposlenih v zadnjih letih ni večjega napredka: slaba četrtina ali 23 odstotkov je aktivnih in navdušenih nad svojim delom, torej radi hodijo v službo. 

V Sloveniji se na delovnem mestu res počuti dobro 17 odstotkov zaposlenih, kar je sicer nad evropskim povprečjem (13 odstotkov) in nas med 38 evropskimi državami uvršča na 18. mesto.

Najbolj zavzete zaposlene imajo v Romuniji (36 odstotkov), Albaniji (27 odstotkov) in na Islandiji (26 odstotkov), medtem ko so v službi najbolj nesrečni Francozi, saj jih je le sedem odstotkov poročalo, da se v službi počutijo dobro.

Sodelujoči v raziskavi so morali na lestvici od 0 do 10 oceniti, kje so trenutno v življenju, pri čemer nič pomeni, da zelo trpijo, 10 pa, da so zelo uspešni in jim gre dobro. Sicer gre najbolje v življenju Fincem (83 odstotkov jih je ocenilo, da so v življenju uspešni), sledijo Danci (77) in Islandci (76 odstotkov). V Sloveniji je takšnih, ki menijo, da so uspešni, 55 odstotkov, kar nas uvršča na deveto mesto med evropskimi državami in tik pred Čehi, kjer je takšnih 54 odstotkov.

V stresu je dobra tretjina Evropejcev, kar je manj kot denimo v Severni Ameriki (49 odstotkov) in manj od svetovnega povprečja (41 odstotkov). Na vprašanje, ali so v prejšnjem dnevu občutili stres, je pozitivno odgovorilo 38 odstotkov Slovencev, kar nas uvršča na 17. mesto v Evropi.

V službi se najmanj jezijo Finci – le pet odstotkov vprašanih je v anketi Gallupa odgovorilo, da je prejšnji dan občutilo jezo – in Nizozemci (šest odstotkov). V Sloveniji je bilo jeznih v službi 14 odstotkov, kar nas v Evropi postavlja na 20. mesto. Evropsko povprečje je 15 odstotkov, kar je pod svetovnim (21 odstotkov), najbolj jezni pa so poleg prebivalcev Severnega Cipra še Črnogorci, Makedonci in Slovaki.

Slovenija je med boljšimi pri kazalniku žalosti, o čemer je poročal vsak osmi vprašani Slovenec. Sosednji Hrvati so v povprečju malo manj žalostni (11 odstotkov), medtem ko so najmanj žalostni Kosovci in Litovci, najbolj pa poleg prebivalcev Severnega Cipra še Britanci in Italijani, kjer je žalosten kar vsak četrti.

Na vprašanje, ali je zdaj dober ali slab čas za iskanje službe, 67 odstotkov Slovencev odgovarja, da je dober čas, kar nas uvršča na peto mesto, ki si ga delimo še s štirimi drugimi evropskimi državami (Češko, Švedsko, Finsko in Nemčijo).

Korona je precej spremenila delo, saj ljudje več delajo na daljavo, želijo biti bolj samostojni pri delu. Več je tudi stresa: 41 odstotkov zaposlenih poroča, da občutijo veliko stresa. »Za zaposlene v podjetjih s slabim vodenjem je kar 60 odstotkov večja verjetnost, da bodo v stresu, kot pri zaposlenih z menedžerji, ki imajo dobre vodstvene veščine,« pravi Jon Clifton iz Gallupa. Še več, zaposleni s slabimi šefi so za 30 odstotkov bolj v stresu kot brezposelni. Dodatni izziv za vodje, je duševno zdravje mlajših zaposlenih. A izboljšanje delovnega okolja se začne pri menedžerjih in njihovem zdravju.

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.08.2024 ob 6:47 gost

      Najbolj so zadovoljni v javni upravi z delavnim mestom. Kajti ko si samo 4 ure na delavnem mestu pa še to je vprašaj. Ves ostali delavni čas pa posvetiš ljubici kavici kaki pivnici kak porivat opravek itd. Temu se reče zadovoljstvo na delavnem mestu. Zato v Sloveniji rabimo 160. 000 tisoč delavnih mest v javnem sektorju. Tega nima niti velika Nemčija, francija, ZDA itd.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.08.2024 ob 8:37 smrkci gost

      Zadovoljni so samo tisti,ki delodajalci rit ližejo,ali pa da njihovi partnerji delajo v tujini in se jim jebe za vse, glavno da jin teče delovna doba in da imajo plačeno zdravstveno zavarovanje.pridni delavci pa zaradi takih ,katere sem naštel morajo več delati in ne smejo usta odpret ker jih delodajalec zagrozi da jih bo odpustil.Tisti delavci,ki se pa znajo postaviti zase so pa moteči za delodajalce in njihove ritolizce.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.08.2024 ob 9:08 ZŽelko gost

      Cifer Roto top

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.08.2024 ob 10:00 gost

      Bravo smrkonja dober komentar podpiram te popolnoma.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.08.2024 ob 13:00 gost

      Vse to je ena sama vukojebina ta kao podjetja v Sloveniji.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.08.2024 ob 23:23 Aha gost

      Kako so zadovoljni delavci hihihi ko pa vlada usrani kapitalizem kako neumno vprašanje😂

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.08.2024 ob 17:07 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here http://vipdeit.top/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.