https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomerski duhovni pomočnik praznoval 88. rojstni dan

Ljutomer, 03.08.2024 ob 6:05  

V župniji Ljutomer so ponosni na nekdanjega župnika, danes duhovnega pomočnika msgr. Izidorja Veleberija, ki v župniji pustil neizbrisan pečat na duhovnem in drugem področju. Rodil se je 31. julija leta 1937 v Bogojini. Lansko leto je v župnijski cerkvi svetega Janeza Krstnika obhajal 60 let mašništva. 


Duhovnik Izidor  Veleberi je v župnijo Ljutomer prišel leta 1982, kjer je postal pomemben duhovni voditelj, duhovnik širokega srca, ki vedno najde lepo besedo, predvsem pa je nesebično pripravljen poslušati in pomagati vsakemu, ki se zateče v njegovo zavetje. Vedno je govoril, da mora biti duhovnik širokega srca in vsakemu prisluhniti. Še vedno je cenjen in spoštovan med vsemi verniki župnije Ljutomer. 

Osnovno šolo 5 razredov je obiskoval v Bogojini. Nato je vstopil na klasično gimnazijo v Ljubljani. Maturiral je 1957 v Ljubljani na sedmi državni Gimnaziji. Takoj po končani maturi 1957 je 18 mesecev služil vojaški rok. 31. marca 1959 se je vpisal v mariborsko bogoslovje v Ljubljani z željo, da postane duhovnik. 9.junija 1963 je bil v mariborski stolnici posvečen v duhovnika. Posvetil ga je dr. Maksmilijan Držečnik, mariborski škof. Novo mašo je imel 30. junija leta 1963 v Bogojini. 

Davnega leta 1969 je bil postal kaplan v župniji Beltincih, kjer so uredili Dom za sestre redovnice in dom za upokojene duhovnike. Pisalo se je leto 1972, ko je 15. julija prevzel službo za župnijskega upravitelja v župniji Jarenina in nato imenovan za župnika. 15. julija leta 1982 je postal župnijski upravitelj  in nato 25. aprila leta 1984 je postal  župnika v župniji Ljutomeru vse do 1. julija 2001. Bil je član škofijskega duhovniškega sveta, član škofijskega pastoralnega sveta, centra za duhovne poklice in član liturgične komisije škofije Maribor. 

Bil je član komisije pri oblikovanju razmišljanj pri Radiu Murski val za oddajo Misel in čas in član komisije pri urejevanju za priključitev župnije Razkrižje  k mariborski nadškofiji. Od 23. oktobra 2007 je škofijski duhovni asistent župnijskih gospodinj. Že v Jarenini je bil pet let dekan in pet let dekan tudi v Ljutomeru. Bil je prvi predsednik župnijske Karitas v Ljutomeru. 

Že nekaj let pomaga sedanjemu župniku župnije Ljutomer Goran Merica. Začasno je nastanjeni v bivalni enoti Stročja vas, ki deluje pod okriljem Doma starejših občanov Ljutomer in po okrevanju bo spet pomagal v župniji. Ob njegovem rojstnem dnevu sta ga obiskala županja občine Ljutomer Olga Karba in podžupan občine Ljutomer Janko Špindler, ki sta mu za rojstni dan čestitala z željo, da bi mu zdravje še dolgo let služilo. Lepim željam ob rojstnem dnevu se je pridružil tudi domači župnik Goran Merica.

Foto in vir: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2024 ob 7:31 Domacin gost

      G Izidor je župnik vse faranov. Merica pa zdaleč ni to,kar bi mogel biti in nikoli ne bo naš,kot bo to večno g. Izidor

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.08.2024 ob 9:03 Vsak dan Olga gost

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.08.2024 ob 17:05 Res gost

      Merica mu ne segne do gležnjev. Izidor je car!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.08.2024 ob 20:04 Veliki vojvoda gost

      Ka pa mate proti Merici,pač bole detajlno mislim? Ker meni je tuj menu nej gli preveč pri srci,čeprav Nej meu z njim direktor opravka

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.08.2024 ob 7:24 sama žalost gost

      - kaplan v župniji Beltincih, kjer so uredili Dom za sestre redovnice in - ki ga je aktualni plebanuš ukinil in prodal župniji Beltinci, tako da so "verniki" dvakrat prispevali, aktualni plebanuš se je potrudil in postavil tablo vogrskomi kralji Ladislavi , to je tisti kralj , ki je prodal Šibenik Benečanom. Razumi kdo more, a niso podobni tistim prekupčevalcem iz templja kot piše v Novi zaveti ?!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.08.2024 ob 13:06 Domacinka gost

      Dragi ljudje , kaj pa imate proti nasemu g Goranu on je ze fest dober, prijazem, razumevajoc pohval vreden duhovnik,, g Izidor pa tudi zasluzijo pohvale . Ljudje lahko smo srecni, da imamo taksega duhovnika v Ljutomeru!!!!!!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.