https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurec nominiran za Veronikino nagrado

11.08.2024 ob 8:00  

Razkritih je bilo pet pesniških zbirk, ki se potegujejo za letošnjo Veronikino nagrado. To je pomembna nagrada, ki se podeljuje od leta 1997 in je poimenovana po Veroniki Deseniški. Med njimi je tudi Prekmurec, ki je letos že prejel Cankarjevo nagrado.

Med nominiranci je tudi Prekmurec, Denis Škofič, ki je za svojo pesniško zbirko Tuskulum v maju že prejel prestižno nagrado za književnost. Postal je namreč Cankarjev nagrajenec, kar je izjemen dosežek. Škofič sicer prihaja iz Dolnje Bistrice, a ne živi več v Prekmurju. Se pa njegova domača pokrajna odseva v pesmih.

Nominiranci za Veronikino nagrado

Tričlanska komisija, ki jo sestavlja Veronikina nagrajenka, prevajalka ter doktorica angleške in ameriške književnosti Kristina Kočan (predsednica), literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj je med nominirance uvrstila Majo Miloševič Čustić z zbirko Vidno polje, Jureta Jakoba z zbirko Drobne opazke, Tonjo Jelen z zbirko Od točke nič, Barbaro Korun z zbirko Vnazaj in Denisa Škofiča z zbirko Tuskulum.

Prejemnika ali prejemnico Veronikine nagrade bodo razglasili na Veronikinem večeru poezije in glasbe 27. avgusta ob 20. uri na Celjskem gradu. Ob razglasitvi nagrajenca bodo podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga bo letos prejel Boris A. Novak.

* Foto: Veronikina nagrada, arhiv Pomurca

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.