https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Od kod izvira ime naselja Krog?

Krog, 26.8.2024  

Krog je gručasto obmestno naselje v Mestni občini Murska Sobota. Najstarejša listina o Krogu izvira iz leta 1298, v njej je kraj omenjen kot Kurug blizu Mure. Od kod pa izvira ime?


Pozneje se omenja kot Korogh, Korongh in Korong. To pomeni v madžarščini lončarsko vreteno, kar nakazuje na lončarsko tradicijo na tem območju. V 14. stoletju bili sicer tukaj dve naselbini, Veliki in Mali Krog. Druga razlaga imena pa je oblika naselja, ki tvori skoraj sklenjen krog. Ozemlje Kroga naj bi bilo sicer poseljeno že v antiki, saj so našli ob Muri ostanke antičnega vodovoda. Po zapisniku leta 1627 naj bi takrat tam živelo 273 ljudi, celo več kot v Murski Soboti. 

V prvi polovici 20. stoletja so vas Krog pogosto prizadele poplave, zlasti zaradi potoka Dobel. Največje poplave so se zgodile leta 1926 ter v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Leta 1972 je bila poplavljena skoraj celotna vas; voda je tekla kot deroči potok in dosegla višino enega metra. Kasneje so regulirali večje potoke, ob reki Muri pa so zgradili obrambni nasip.

Ob brodu je večkrat pestro, saj je to priljubljeno sprehajališče ob Muri. Leta 2022 pa so tam uredili tudi doživljajski park, ki ponuja zabavo za otroke.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.