https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V okviru pomurskega zakona podjetjem na voljo novih 9,8 milijonov evrov

 

Na včerajšnji seji UO Pomurske gospodarske zbornice je namestnik direktorja Vladne službe za lokalno samoupravo Igor Strmčnik napovedal objavo četrtega razpisa za začetne investicije v pomurskih  podjetij v okviru pomurskega zakona.

Med podjetja, ki bodo izpolnjevala razpisne pogoje, bo razdeljenih 9,8 milijona evrov nepovratnih sredstev. Po zakonu in tudi v državnem proračunu ima Pomurje zagotovljenih za spodbujanje konkurenčnosti v letu 2012 tri milijone in v letu 2013 3,3 milijona evrov sredstev. Poleg tega je od sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, namenjenih za razvojne centre slovenskega gospodarstva, ostalo na voljo še 3,6 milijona evrov.

Osnutek razpisa je pripravila Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (Japti). Objava razpisa je odvisna od novega ministra za gospodarstvo, ki mora z dokumenti o spremenjenem načinu uresničevanja pomurskega zakona soglašati in jih podpisati. Če se bo to zgodilo še pred sprejetjem rebalansa državnega proračuna, bo razpis lahko objavljen že v marcu ali aprilu.

Foto: sxc.hu

Za kaj se je denar namenjal v prejšnjih razpisih?

Na prvih treh razpisih je bilo razpisanih že za 9,86 milijona evrov sredstev za pomurska podjetja. Z uspešnimi prijavami na razpise so podjetja počrpala »le« 61% namenjenih sredstev. Na prvem in tretjem razpisu so lahko za dodelitev sredstev na razpisu kandidirala podjetja s projekti, katerih vrednost sofinanciranja je znašala od 30 do 50 tisoč evrov. Sredstva so bila namenjena sofinanciranju nakupa opreme in strojev. Ob državni podpori so morala podjetja zagotoviti najmanj 25 odstotkov lastne udeležbe, na razpisu pa niso mogla sodelovati podjetja, ki so že dobila sredstva, podjetja, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in predelavo živil, podjetja, ki so vključena v programe državne pomoči prestrukturiranja podjetij zaradi krize, izvzeta pa so bila tudi podjetja z gostinsko dejavnostjo. Drugi razpis pa je bil namenjen predvsem sofinanciranju manjših začetnih investicij v podjetjih.

Podjetja, ki so bila do sedaj uspešna na razpisih, z razpisnim in  z lastnim denarjem trenutno peljejo 110 projektov v skupni vrednosti okrog 25 milijonov evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.