https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Po 13 letih obstoja se zapira Muzejska galerija v Černelavcih

Černelavci, 11.08.2024 ob 19:55  

Muzejska galerija romske zgodovine v Černelavcih pri Murski Soboti po 13 letih zapira svoja vrata.

Galerijo je ustanovilo Romsko društvo Phuro.Kher, za kar se je zavzel Jožef Podbregar, ki je tudi osebno zbiral in restavriral eksponate. Podbregar je za STA razkril, da se število obiskovalcev v zadnjih letih zmanjšuje, zato je del zbirke že prodal.

Podbregar je poudaril, da je bila želja po ustanovitvi muzeja, ki bi pripovedoval zgodbo romske skupnosti, njegova sinova ideja. V ta namen je ustanovil društvo Phuro.Kher, kar v prevodu pomeni "stara hiša", ter preuredil svojo nekdanjo avtomobilsko delavnico v prostor, ki ga je zapolnil s fotografijami, glasbili, posodo, pohištvom in orožjem, ki jih je skrbno restavriral. Pred 13 leti, ko je galerija odprla svoja vrata, je privabljala obiskovalce iz vse Slovenije in tujine. A zanimanje je sčasoma začelo upadati, kar je pripeljalo do odločitve, da se letos zapre. Nekatere predmete je Podbregar že prodal, med njimi tudi "velik bas", kot kontrabasu pravijo v Prekmurju, ki zdaj ponovno služi svojemu glasbenemu namenu.

Kljub zaprtju galerije pa je še vedno mogoče najti vitrine, kot je tista, v kateri hranijo violino Podbregarjevega strica, ki je bil "primaš" oziroma "prva violina" v eni izmed številnih band, ki so nekoč delovali. Podbregar s ponosom pove, da je vitrina, ki jo je izdelal sam, postala del njegove zbirke skupaj z obleko strica. Pomembno mesto v družini Podbregar pa zaseda tudi glasba, saj na cimbalah, ki so del zbirke, igrata in vadita njegova vnuka. Eden izmed njiju je že zaključil glasbeno šolo v Beltincih, drugi pa jo še obiskuje. Podbregar ob tem poudarja, da cimbal ne namerava prodati, pa tudi če bi mu kdo ponudil 5000 evrov.

Foto: Krajevna skupnost Černelavci

    Fotogalerija