https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Od kod izvira ime naselja Stara Cesta?

Stara Cesta, 9.9.2024  

Stara Cesta je naselje v Občini Ljutomer. Hribovita pokrajina je odlična izbira za sprehajalce, pohodnike in kolesarje, poleg zelenih pogledov pa omogoča tudi kulinarično in vinsko ponudbo.  Od kod pa izvira ime?

Stara Cesta je naselje v Občini Ljutomer, ki ima po podatkih iz leta 2020 309 prebivalcev. Skozi Staro Cesto še danes vodijo lepe poti, ki so primerne za sprehajalce, pohodnike in kolesarje.

Leta 2022 so tam postavili zeleno okno in orientacijsko tablo, ki usmerja pogled na kip Svetega Petra, Jeruzalem, Malek, Križevce, Pomurje, in vse preko meja na Hrvaško ter na avstrijske Alpe. Poleg prijetnega podeželskega okolja in zelenih razgledov pa se lahko pohvalijo tudi s kulinarično ponudbo na domačni turistični kmetiji.

Kako pa je bilo nekoč?

V lokalnem kontekstu je ostalo ime spomin na to, kako so ljudje včasih potovali in povezovali različne dele Prlekije. Takšna poimenovanja so pogosta v slovenskih naseljih in krajih, kjer se imena nanašajo na starodavne ali pomembne cestne povezave.

Poimenovanje Stare Ceste je povezano z zgodovino, ki sega v čas rimskega imperija. Tukaj so namreč že v času Rimljanov potekale pomembne cestne povezave in ena izmed teh je vodila skozi območje, ki je danes znano kot Stara Cesta.

Rimske ceste so bile sicer ključne za povezovanje različnih delov imperija, omogočanje premikanja vojaških enot, trgovine in komunikacije. Del mreže rimskih cest pa je bila tudi Stara Cesta.

Ime se je ohranilo do danes kot spomin na to starodavno rimsko pot, ki je igrala ključno vlogo v povezovanju Prlekije z ostalimi deli regije in širšega imperija. V opomin na zgodovino pripravljajo tudi dogodek Sodobne rimske igre, na katerih skupine domačinov tekmujejo v različnih kategorijah.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.