https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes praznuje 10 odstotkov svetovne populacije, v čem so posebni?

13.08.2024 ob 6:05  

Vsako leto 13. avgusta praznujemo Mednarodni dan levičarjev, namenjen tistim, ki obvladujejo uporabo leve roke v svetu, ki je večinoma prilagojen desničarjem. Levičarji, ki predstavljajo približno 10 % svetovne populacije, se vsakodnevno soočajo z izzivi, ki jih prinaša njihova posebnost, od uporabe orodij in naprav do vsakodnevnih nalog, kot je pisanje.


Medtem ko znanstveniki še vedno ne vedo natančno, zakaj se nekdo razvije kot levičar, je verjetnost večja, če je tudi en od staršev levičar. V preteklosti so starši levičarje pogosto silili, naj uporabljajo desno roko, saj je bila uporaba leve roke pogosto videna kot nekaj slabega ali nenavadnega. 

Levičarji se pogosto soočajo s številnimi vsakodnevnimi izzivi, saj je večina orodij, pripomočkov in celo načinov pisanja zasnovanih za desničarje. Mednarodni dan levičarjev ni le praznovanje njihove edinstvenosti, temveč tudi priložnost za razmislek o tem, kako lahko izboljšamo prilagoditve in sprejemanje raznolikosti v vsakdanjem življenju.

Slavni levičarji

Med znanimi levičarji najdemo nekaj izjemnih osebnosti, ki so pustile pečat v zgodovini in sodobnem svetu. Med politiki in voditelji izstopajo Barack Obama, nekdanji predsednik ZDA, Bill Clinton in George H.W. Bush, prav tako nekdanja predsednika ZDA, ter Winston Churchill, nekdanji britanski premier. Tudi Benjamin Franklin, eden od ustanovnih očetov Združenih držav, je bil levičar.

V svetu umetnosti in znanosti se izstopajoča imena prav tako vrstijo med levičarji. Med njimi sta velikana renesanse, Leonardo da Vinci, ustvarjalec Mona Lise in Sikstinske kapele, ter Michelangelo, ki je prav tako prispeval k nekaterim najpomembnejšim umetninam človeške zgodovine.

Poleg teh izjemnih posameznikov se levičarstvo pojavlja tudi med zvezdniki in glasbeniki, kot sta Paul McCartney, član legendarne skupine The Beatles, in Jimi Hendrix, ki je s svojo kitaro ustvaril nepozabno glasbo, ter v športu, kjer je levičarjem kot Rafael Nadal, španski teniški as, uspelo izstopati tudi v svetu, kjer prevladujejo desničarji.

Zgodovina Mednarodnega dneva levičarjev

Mednarodni dan levičarjev, ki ga praznujemo 13. avgusta, je poseben dan, namenjen ozaveščanju o unikatnosti in izzivih levičarjev v svetu, ki je večinoma prilagojen desničarjem. Ta dan prvič obeležen leta 1992 v Združenem kraljestvu, ponuja priložnost, da se spomnimo na približno 10 % svetovne populacije, ki uporablja levo roko kot svojo dominantno.

Na ta dan levičarji po vsem svetu praznujejo svojo posebnost, pogosto delijo svoje izkušnje na družbenih omrežjih z označko #LeftHandersDay in sodelujejo v dogodkih, ki so namenjeni spodbujanju razumevanja in sprejemanja levičarstva. Poleg tega je to tudi dan, ko desničarji lahko poskusijo opraviti vsakodnevne naloge z levo roko, da bi izkusili, s kakšnimi izzivi se soočajo levičarji.

Medtem ko je danes levičarstvo bolj sprejeto, ostaja pomembno, da se na ta dan spomnimo in praznujemo posebnosti, ki jih prinaša uporaba leve roke. Levičarji se vsakodnevno prilagajajo svetu, prilagojenemu desničarjem, in prav na ta dan imajo priložnost, da pokažejo svojo izjemnost in unikatnost.

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.