https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zaradi vročine izdano vremensko opozorilo za vso državo

12.08.2024 ob 17:00  

Agencija Rrepublike Slovenije okolje (Arso) je zaradi vročine do vključno petka izdala vremensko opozorilo za vso državo. Za osrednji in južni del države so izdali oranžno, za severozahodni in severovzhodni del pa rumeno opozorilo. Ker lahko vročina škodljivo vpliva na zdravje, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) za prebivalce prav tako pripravili napotke.


Kot so pri Arsu zapisali, bo po nižinah predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Vročina bo najbolj izrazita na Primorskem. Opozorilo zaradi vročine so za zdaj izdali do vključno petka.

Na NIJZ pa ob tem opozarjajo, da lahko daljše obdobje vročine povzroči različne težave in pregretje telesa. Med možnimi zdravstvenimi težavami zaradi vročine so izpostavili kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti ter vročinsko kap.

Težave lahko ljudje preprečijo tako, da zmanjšajo obremenitev telesa s toploto. Na inštitutu svetujejo zmanjšanje izpostavljenosti vročini - umik v senco, naravo ali v hladnejše prostore. Svetujejo tudi omejitev fizične aktivnosti na prostem na jutranje in večerne ure, pa tudi uživanje lahke hrane v manjših obrokih. "Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin," so zapisali na spletni strani NIJZ.

"V primeru pregretja osebo umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Nezavestnemu ne dajemo tekočine. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo," še svetujejo na inštitutu. Prav tako naj ljudje ne pozabijo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči med 10. in 17. uro naj poiščejo senco. 

Vir: ARSO

Popoldne bo jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 37 °C. Jutri bo pretežno jasno. Popoldne ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 30 do 37 °C.

Opozorila

Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja. Po nižinah bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, vročina bo najbolj izrazita na Primorskem.

Foto: arhiv Pomurec

Vir: SA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.