https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ali veste, kje se je po legendi kopal Grački zmaj?

20.10.2024 ob 6:00  

Legenda o zmaju, ki je živel v gradu na Gradu na Goričkem v Prekmurju in se vsak dan kopal v ribniku v Pörgi, nam opiše odnos ljudi do vode in narave. Voda je nedvomno vir življenja in zaklad narave, in če je čista, je vir zdravja in blaginje.


Človeštvo je v zadnjih letih priča neobičajnim in silnim vremenskim neprilikam, ki kažejo na to, da vodni krog ni več v ravnovesju, kot smo ga bili vajeni doslej. Mar moremo to razumeti kot svarilo za spremembo življenjskih navad ljudi? Ali se sprašuje vsak pri sebi, kaj in kako lahko vsak sam naredi za čistejšo vodo ter za uravnavanje vodnega režima v obdobju poplav in suš?

Zagotovo moramo spremeniti naš odnos najprej pri ravnanju z vodo v našem vse bolj razkošnem življenjskem slogu saj zanj rabimo vse več vode in jo po uporabi skrito v ceveh pošiljamo v potoke, reke, morje. Ponekod gredo odpadne vode iz kopalnice in kuhinje preko čistilne naprave, spet drugod brez. Prav je, da vemo, kaj se zgodi z odpadno vodo in vemo, kakšna je in kam odteče.

Grad, ki se je v davnini imenoval Gornja Lendava, je to imel dobil po potoku Ledava, kar dokazujejo stari zemljevidi, kjer je Grački potok poimenovan Ledava ali Lendva. Danes je ta isti potok najprej Grački, od Beznovcev naprej je Beznovski in se kot levi pritok izliva v Ledavo pod Strukovci. Verjetno je ime Lendva dobil, kot levi pritok. Če pogledamo celotno porečje Gračkega potoka, ima njegovo povirje v občini Grad številne izvire, ki se združujejo najprej v Bežanovi in Rankovi grabi, se združijo v Pörgi in tečejo skupaj v potoku skozi naselje proti jugu.

Grački potok je od Marofa naprej na seznamu naravnih vrednot državnega pomena zaradi svojih hidromorfoloških značilnosti ali povedano drugače življenjskega prostora, ki ga je oblikovala voda. Njegova struga je sorazmerno še naravna, vijugava, brežine obrašča grmovje in drevje, kar pomeni, da samočistilna sposobnost v potoku še deluje. Življenje v potoku in ob njem je bogato z ribami, raki, školjkami, vodo pijejo prostoživeče živali, morda tudi ljudje? V obrežni zarasti živijo številne živali, gnezdijo ptice in rastejo zdravilne rastline, ki skrbijo za opraševalce na njivah in v sadovnjakih. Skrivnost čiščenja tekoče vode v naravni strugi je izpričana v slovenskem pregovoru; voda se očisti, ko tri kamne preteče.

Na Goričkem bi veljalo, ko preteče tri okljuke ali meandre. Tam, kjer so na Goričkem struge potokov izravnali in bregove ogolili, voda odteka prehitro, v potoku ni življenja in naravna samočistilna sposobnost je izgubljena. Če se na bregove odlagajo odpadki in v vode spuščajo odplake, se škodljive snovi izcejajo in onesnažujejo okolje v nižje ležečih vaseh. Po ljudskem izročilu vodi pripisujejo tudi zdravilne učinke. Posebno moč naj bi imela voda zajeta v naravnem izviru na Velikonočno nedeljo. Ponjo je treba iti ob zori molče in jo hraniti doma v temi. Tako zajeto vodo uporabljajo biodinamiki za pitje in pripravke za varstvo rastlin in ohranjanje rodovitnosti zemlje.

V izviru v gozdu vzhodno od gradu so pred leti radiestezisti v vodi izmerili visoko zdravilno energijo. V letu 2020 je Javni zavod Krajinski park Goričko izboljšal dostop do izvira. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je takrat vzorec vode pregledal in v njem ugotovil prisotnost fekalnih bakterij. Izvor onesnaženja ni bil ugotovljen, zato je uživanje vode odsvetovano. Ne glede na to se obiskovalcem priporoča sprehod do izvira, ki bo v prebujajoči se naravi posebno doživetje. Posedite na klopi ob izviru in ob žuborenju vode razmislite o tem, kako bi lahko prispevali k boljšemu stanju tekočih voda v svojem bivalnem okolju.

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2024 ob 3:17 gost

      Grački Kač se je kaupal ,navprvo na samom Gradi,tepa se preselo v Rakičan,se tan dugo polek konjev kaupal,zaj letos 2024 pa se nehal kopati,v sejh penazaj ka ste znosili tuj drhali.Uni so si na vaš račun lepe kuče znapravili,ka se v denarnicaj faj okopali.Zaj se pa Kač v kak se začno,v Rakičankskon kunskon dreki,z don celestinos ftaupo.Kunec zgodbe

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.