https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Marijino vnebovzetje: Praznik vere in tradicije v Pomurju

15.08.2024 ob 6:05  

Marijino vnebovzetje, ki ga praznujemo 15. avgusta, je eden najpomembnejših krščanskih praznikov v Sloveniji. Na ta dan se verniki spominjajo vzpenjanja Device Marije v nebesa z dušo in telesom. Praznik ima v Sloveniji in Pomurju dolgo tradicijo, kjer številna romarska središča, vsako leto privabljajo na tisoče vernikov in obiskovalcev.

Kulturni in duhovni pomen praznika

Praznik Marijinega vnebovzetja ni le verski dogodek, temveč tudi pomemben del kulturne dediščine Pomurja. Poleg duhovnih obredov praznovanje vključuje tudi številne ljudske običaje, ki so se ohranili čez stoletja.

Na ta dan je običajno, da se domačini in obiskovalci zberejo ob cerkvah, kjer se poleg bogoslužja odvijajo tudi razne družabne prireditve, sejmi in tržnice, kjer se prodajajo domači izdelki in lokalne dobrote.

Romarska središča in praznovanja v Pomurju

V Pomurju bodo praznovanja Marijinega vnebovzetja potekala v več pomembnih cerkvah in romarskih središčih. Leta 2024 bodo praznični dogodki med drugim v Turnišču, pri Gradu na Goričkem, v Apačah in v Šprincu. Praznovanja bodo obogatena z bogoslužji, procesijami, kulturnimi prireditvami in tradicionalnimi sejmi.

1. Cerkev Marije Vnebovzete v Turnišču

Cerkev Marije Vnebovzete v Turnišču je eno izmed osrednjih romarskih središč v Pomurju. Praznovanja se bodo začela 14. avgusta 2024 ob 20. uri, ko bo nadškof msgr. dr. Jean-Marie Speich daroval večerno mašo, pri kateri se mu bo pridružil soboški škof dr. Peter Štumpf. Naslednji dan, 15. avgusta, ob 10. uri, bo mašo v isti cerkvi daroval upokojeni beograjski nadškof monsinjor Stanislav Hočevar, kar bo vrhunec prazničnih slovesnosti v Turnišču.

2. Grad na Goričkem

Pri Gradu na Goričkem bo praznik Marijinega vnebovzetja obeležen s slovesnima mašama. Prva je bila včeraj, danes, 15. avgusta, bo ob 10. uri tam mašo daroval nadškof msgr. dr. Jean-Marie Speich, ob spremljavi soboškega škofa dr. Petra Štumpfa. Grad na Goričkem bo tako postal eno od središč prazničnega dogajanja, kjer se bodo verniki zbrali k molitvi in praznovanju. Tam se odvija tudi tradicionalni kramarski sejem, ki vsako leto zbere veliko število obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

3. Šprinc in blagoslov cvetja

Šprinc, majhno naselje v Pomurju, bo 15. avgusta 2024 prizorišče posebne prireditve "Pozdrav jeseni ob prazniku Marijinega vnebovzetja". Prireditev se bo začela ob 10.30 s povorko cvetja iz razkriške in štrigovske strani do kapelice v Šprincu, kjer bo ob 11. uri potekala sveta maša z blagoslovom cvetja. Mašo bo daroval razkriški župnik msgr. Franc Režonja, ob pomoči štrigovskega župnika dr. Kristijana Kuharja. Po maši bo sledil kulturni program, ki bo vključeval nastope lokalnih umetnikov in ples ob glasbi tamburaške skupine Podrumari.

4. Apače

V Apačah bodo praznik Marijinega vnebovzetja obeležili z več dogodki, vključno s slovesnimi mašami, občinskim praznikom in tradicionalno gasilsko veselico, kjer bo za zabavo poskrbela skupina Pika na i. Apače so znane po svojem živahnem prazničnem vzdušju, kjer se prepletajo verske in družbene aktivnosti, ki privabijo številne obiskovalce.

5. Beltinci

V Beltincih bo soboški škof dr. Peter Štumpf 16. avgusta 2024 ob 18.30 vodil mašo ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v župnijski cerkvi sv. Ladislava. Ta dogodek bo povezal praznovanje Marijinega vnebovzetja s pomembno zgodovinsko obletnico za Prekmurje, ki bo dodatno obogatilo duhovno in kulturno izkušnjo za vse prisotne.

Praznik za vse generacije

Marijino vnebovzetje v Pomurju privlači vernike vseh starosti. Za mnoge je to priložnost, da se poglobijo v svojo vero, medtem ko drugi cenijo družbeni in kulturni vidik praznika. V zadnjih letih se praznovanja udeležuje tudi vse več mladih, ki jih privlačijo tradicionalni obredi in bogata kulturna dediščina, ki jo praznik prinaša.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2024 ob 6:59 gost

      V turnišču se enkrat na leto nekaj dogaja pa še potem je več ljudi od drugo kot domačih. Veselica je za tiste ki so tam zraven peči pa za njihove ožje družinske člane. Takrat se 3 dni je in pije zastonj cela familija zato pa ko imajo obračun vedno minus. V cerkvi je pa v prvi vrsti debeli škof štrunf keri komandirja kako se bo vodila velika slovesna maša samo da na koncu on največ odnese v soboto na škofijo. Brez razsvetljenje cerkve brez bilo kakega dodatka ob slovesnosti ker vse to stane. Zato je odslovil patre keri mu niso dovolili vmešavanja v vodenja cerkve v turnišču z pomočjo župnijskega sveta.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.08.2024 ob 7:06 gost

      V tornišcaj je vse narobe svet se tam vrti v obratno smer od takrat ko je ta debilni župan. Mij smo prišli peš na romanje ulica ob Jagru in planiki ne razsvetljena pri cerkvi nobenega okrepčila kot smo to doživeli po drugih krajih kam smo hodili romat. Imajo pa ponoči razsvetljena igrišča za golf z nogomet za vse bedarije kere si privoščijo 5 prvorazrednih občanov.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2024 ob 9:40 romar gost

        A ni to lepo, ko priromamo imamo vse pripravljeno za rekreacijo, okrepčamo se iz torbe, ki smo jo prinesli s sabo !

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2024 ob 20:47 Juda🤪 gost

        Zato, ker ti pač verjameš v pravljice, bi želel poseben sprejem, pogostitev, osvetlitev, še tuš, da se stuširaš… Kaj se vam je pobožnjakaromnčist ftrgalo?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2024 ob 10:26 Markojca gost

      400 - LETNA inkvizicija, pedofilija.....poboj križarjev...še kaj?????

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2024 ob 11:52 Lendavski nadvojvoda - original gost

      Evo še tudi jaz se oglašam in želim vam povedati, da imamo danes društvo drkačev skupinsko drkanje pri Vinariumu. Vljudno vabljeni!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2024 ob 12:01 Pederčina gost

      Kdaj točno????? Tudi jez bi skupinsko drkal!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.08.2024 ob 14:13 CELJAN gost

      GOSPOD ČERNAČ POGLEJ SE V OGLEDALO PA BOŠ VIDEL IDIOTA.SRAMOTA DA TAKŠNI IDIOTI SO POSLANCI-------------------SRAMOTA---------KRATKO SDS.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.