https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Humanitarnost v vsakdanjem življenju ne zahteva velikih dejanj

19.08.2024 ob 6:00  

Svetovni dan humanitarnosti obeležujemo 19. avgusta vsako leto. Ta dan je posvečen humanitarnim delavcem in prostovoljcem, ki delujejo po vsem svetu, pogosto v težkih in nevarnih razmerah, da pomagajo ljudem v stiski. Prav tako se na ta dan spominjamo vseh tistih, ki so izgubili življenje med opravljanjem humanitarnega dela.

Datum je bil izbran v spomin na bombni napad na sedež Združenih narodov v Bagdadu 19. avgusta 2003, v katerem je bilo ubitih 22 ljudi, vključno s posebnim odposlancem ZN za Irak, Sergiom Vieiro de Mello.

Namen svetovnega dneva humanitarnosti je ozaveščanje o pomembnosti humanitarnega dela in o težavah, s katerimi se srečujejo humanitarni delavci. Prav tako pa ta dan spodbuja globalno solidarnost in podporo prizadevanjem za pomoč ljudem v kriznih situacijah, kot so naravne nesreče, vojne in konflikti.

Slovenija poudarja pomen kolektivnih prizadevanj za zagotovitev potrebne pomoči vsem, ki jo potrebujejo. Ob tem je nujno zagotoviti spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel, ki predstavljajo osnovo za učinkovito delovanje. Prizadevanja Slovenije so usmerjena v zagotavljanje pomoči državam in ljudem v jedru humanitarnih kriz.

Biti bolj humanitarni v vsakdanjem življenju ne zahteva velikih dejanj – tudi majhne geste lahko naredijo veliko razliko. Bodite prijazni in sočutni z majhnimi dejanji prijaznosti in resnično poslušajte ljudi. Podprite lokalne humanitarne organizacije z prostotovoljstvom ali donacijami, izobražujte se in ozaveščajte druge, bodite okoljsko odgovorni, povežite se s skupnostjo in pomagajte ljudem v krizah. Vključitev vsaj nekaterih od teh dejanj v vsakdanje življenje lahko prispeva k ustvarjanju bolj sočutnega in pravičnega sveta.

Foto: freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.08.2024 ob 8:27 država gost

      Humanitarnosti in razno raznih dobrodelnih organizacij ne rabimo če funkcionira država, pri nas je drugače !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2024 ob 13:29 Haha .. ma si naiven gost

        Te ne-humanitarne naredi vlada da pere ilegalni denar ... Denar ostane u politiki ! Tudi cerkev ima nehumanitarce npr. Karitas ... za odtujevanje javnega denarja p.s. prizadete in uboge je crkvena mafia umorila oz. pobila

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.