https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Beltincih potekajo priprave na državno proslavo

Beltinci, 14.08.2024 ob 19:43  

Pred beltinskim gradom so danes, 14. avgusta, spregovorili o programu petkove državne proslave ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Občina Beltinci in Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) v petek, dan pred praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, pripravljata državno proslavo pred gradom v Beltincih.

Govoru slavnostne govornice, predsednice Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urške Klakočar Zupančič, bo sledil umetniški program z naslovom Med zemljo in nebom – razsežnosti prekmurske duše, scenaristke in režiserke Mateje KokolVsebina programa se osredotoča na različne razsežnosti prekmurske "düše" in izpostavlja nematerialno bistvo človeka, ki je del neulovljivega, težko otipljivega srža, ki življenju omogoča poglobljeno razsežnost bivanja. 

Na odru bodo nastopili Marko Banda in priložnostna glasbena zasedba, vokalna skupina BeleTinkeDominik Bagola – Balladero, Samo Budna, Nina Dominko, Regina, Sabina CvilakSaša BrezovšekVladimir VlaškalićJure Šimonka in Dario Varga bodo interpretirali poezijo. 

Kratke izjave v video posnetkih bodo med drugim podali Alenka Artnik, vrhunska potapljačica na vdih, ki premaguje meje mogočega in deluje v okviru Potapljašega društva Murska Sobota, svetovno priznana prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc in dijaki iz prekmurskih krajev, ki so za proslavo svoja razmišljanja o Prekmurju strnili v verzificirane misli. Glasbenikom in igralcem se bodo na odru pridružili tudi rokodelci tradicionalnih obrti.

Do zapolnitve prostora si jo bodo lahko v živo ogledali vsi zainteresirani, torej tudi tisti brez uradnih vabil. Prizorišče se bo za obiskovalce odprlo dobro uro pred začetkom prireditve. Zaradi hitrejšega vstopanja skozi varnostni pregled so gostje zaprošeni, da na prizorišče ne prinašajo večjih torb in da zaradi morebitne gneče na vstopno točko, ki bo v parku blizu grajskega stolpa, pridejo najkasneje ob 19.30.

»Smo ponosni na to, da smo Slovenci. Najmanj 105 razlogov je že, da tudi preostali del Slovenije še bolj začuti to našo prekmursko dušo. Smo tukaj srečni, predvsem pa srčni ljudje, ki res čim večkrat dihamo in pa živimo čim bolj složno, ne glede na to, da živimo skupaj z drugimi narodi in drugimi verami,« je izpostavil župan Občine Beltinci, Marko Virag. Občina Beltinci s svojimi društvi po proslavi pripravlja druženje. Nanj so vabljeni vsi, ki se bodo državne proslave udeležili.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2024 ob 20:19 gost

      Ne more imeti govora, primadona, ki ne spoštuje slovenske ustave, zakonov, poslovnika DZ..... itd. Če pa nimamo v Sloveniji bolj primernega govornika za to prireditev potem smo pa gotovi.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2024 ob 20:36 gost

      In to kanzobačo zobato so najšli ka de imela govor ? Beltičari kak vas nej sram ka to dovolite ?Dirigirajo vam kak ščejo vi pa kot ovce plešete

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.08.2024 ob 20:43 Lendavski nadvojvoda gost

      No,opice desne ,malce ste živčnostni,bi imeli kar puklastega za govor.Pa ga ne bo ,nikoli več.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.