https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Beltincih potekajo priprave na državno proslavo

Beltinci, 14.08.2024 ob 19:43  

Pred beltinskim gradom so danes, 14. avgusta, spregovorili o programu petkove državne proslave ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Občina Beltinci in Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) v petek, dan pred praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, pripravljata državno proslavo pred gradom v Beltincih.

Govoru slavnostne govornice, predsednice Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urške Klakočar Zupančič, bo sledil umetniški program z naslovom Med zemljo in nebom – razsežnosti prekmurske duše, scenaristke in režiserke Mateje KokolVsebina programa se osredotoča na različne razsežnosti prekmurske "düše" in izpostavlja nematerialno bistvo človeka, ki je del neulovljivega, težko otipljivega srža, ki življenju omogoča poglobljeno razsežnost bivanja. 

Na odru bodo nastopili Marko Banda in priložnostna glasbena zasedba, vokalna skupina BeleTinkeDominik Bagola – Balladero, Samo Budna, Nina Dominko, Regina, Sabina CvilakSaša BrezovšekVladimir VlaškalićJure Šimonka in Dario Varga bodo interpretirali poezijo. 

Kratke izjave v video posnetkih bodo med drugim podali Alenka Artnik, vrhunska potapljačica na vdih, ki premaguje meje mogočega in deluje v okviru Potapljašega društva Murska Sobota, svetovno priznana prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc in dijaki iz prekmurskih krajev, ki so za proslavo svoja razmišljanja o Prekmurju strnili v verzificirane misli. Glasbenikom in igralcem se bodo na odru pridružili tudi rokodelci tradicionalnih obrti.

Do zapolnitve prostora si jo bodo lahko v živo ogledali vsi zainteresirani, torej tudi tisti brez uradnih vabil. Prizorišče se bo za obiskovalce odprlo dobro uro pred začetkom prireditve. Zaradi hitrejšega vstopanja skozi varnostni pregled so gostje zaprošeni, da na prizorišče ne prinašajo večjih torb in da zaradi morebitne gneče na vstopno točko, ki bo v parku blizu grajskega stolpa, pridejo najkasneje ob 19.30.

»Smo ponosni na to, da smo Slovenci. Najmanj 105 razlogov je že, da tudi preostali del Slovenije še bolj začuti to našo prekmursko dušo. Smo tukaj srečni, predvsem pa srčni ljudje, ki res čim večkrat dihamo in pa živimo čim bolj složno, ne glede na to, da živimo skupaj z drugimi narodi in drugimi verami,« je izpostavil župan Občine Beltinci, Marko Virag. Občina Beltinci s svojimi društvi po proslavi pripravlja druženje. Nanj so vabljeni vsi, ki se bodo državne proslave udeležili.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2024 ob 20:19 gost

      Ne more imeti govora, primadona, ki ne spoštuje slovenske ustave, zakonov, poslovnika DZ..... itd. Če pa nimamo v Sloveniji bolj primernega govornika za to prireditev potem smo pa gotovi.

      19 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2024 ob 22:36 Karel K. gost

        Gost 20.19, zdaj pa povej kateri od teh zdaj na oblasti pa se drugače obnaša kot si opisal Klakočarjevo. Malokateri nima kakšne manjše ali večje kriminalne preteklosti, kar se tiče vpletenosti v korupcijo, nespoštovanje pravnega reda, namerno kršenje človekovih pravic tistim kateri drugače mislimo. Ni ga! Nastopila o Marko banda, je tu notri Kreslin, saj drugače ne bo proslava veljavna, če on ne bo nastopal.

        14 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2024 ob 22:38 Karel K. gost

        Prekmurec, če propadamo, propadajmo kot gospodje. Pa se spomniš ti tistega filna Bitka na neretvi ali Sutjeski, ko titvi revolucionarji niso imeli več streliva so začeli peti in so Nemški okupatorji baje zbežali.

        5 11 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2024 ob 20:36 gost

      In to kanzobačo zobato so najšli ka de imela govor ? Beltičari kak vas nej sram ka to dovolite ?Dirigirajo vam kak ščejo vi pa kot ovce plešete

      22 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.08.2024 ob 20:43 Lendavski nadvojvoda gost

      No,opice desne ,malce ste živčnostni,bi imeli kar puklastega za govor.Pa ga ne bo ,nikoli več.

      16 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.08.2024 ob 23:38 Lendavski nadvojvoda gost

      Al kdo oponaša Károlya,al se je stegnil,al pa je zaprt v Ormožu.....nekaj je....upam,da ne,koga pa bom zafrkaval,kje naj najdem tako tele.....?

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2024 ob 0:28 gost

      Popolnoma nesposobni golobisti nam nabijajo nove davke. Za futranje raznih Nik in Jenullov rabijo ogromno denarja. In kje ga je lažje dobiti, kot da ožameš ljudi? Na navaden nadstrešek, ki obvaruje avto pred točo, vam bo vrhuuunski menedžer še dodatno izpraznil denarnice.

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2024 ob 12:20 123 gost

        Budalo prosim naštej keri davek se je dvignil ker jaz plačujem po isti davčni stopnji kot prejšnja leta, ti in Karel K dve budali

        6 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2024 ob 18:09 gost

        K.Karel 8.43 - Ti pa očitno po sebi mero jemlješ. Sem še kdaj pa kdaj prebral kakšen tvoj komentar. Sedaj pa vidim, da se "bedak".

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.08.2024 ob 5:32 Karel K. gost

      V kulturnem sporedu bodo zagotovo nastopili tudi Golobovi plesalci, Klakočarjeva pa bo kakšno zapela skupaj s Kreslinom. Kar se tiče sposobnosti je že dolgo v Sloveniji 33 let na 45 let podlage znano in utemeljeno, da so nesposobni, lažnivci, kriminalci in lenuhi na oblasti. V Sloveniji so junaki celo na balkanu pa jih aretirajo kot kriminalce in mamilarje.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.08.2024 ob 6:59 Karel K. gost

      Dragi Prekmurci, napočil je čas, da se opogumimo kot so se naši predniki pred sto in nekaj leti, ko so se uprli madžarskemu zavojevalcu, se zdaj mi moramo upreti tem Kučan-Golobovim krvosesom in se odcepimo ode njih in se priključimo zahodnocivilizacijski in urejeni državi Avstriji, pri čemer bo njena pokrajina Gradiščanska postala večja za ozemlje Prekmurja. Saj itak se Prekmurje pri življenju drži s pomočjo te države. Kar velik del mladih je tam zaposlenih in seveda drugod po zahodni Evropi. Znebimo se končno tega slovesa katero nas že dolga desetletja obvladuje, da smo pokrajina zdomcev, da se s kovčki potepamo po zahodni civilizaciji in si na ta način služimo vsakdanji kruh za preživetje. Ta upešen korak bo vreden praznovanja za bodoče rodove.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.08.2024 ob 7:22 gost

      To kak vougri vlagajo pejneze tam po Lendavi kaže ka bomo pa pod vougrami kak smo že bilij

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.08.2024 ob 7:48 Karel K. gost

      Če hočemo, dqa bodo naši zanamci živeli v urejeni državi in v blagostanju, moramo to narediti. Tudi leta 1920 niso naši predniki imeli nobene podpore s strani rojakov onkraj reke Mure. Sami so si izborili ta beg iz Madžarskega terorja nad njimi. Srbi so le potegnili potem meddržavno mejno črto. Tisti v Ljubljani so se vdinjali Karadžordževiču, da se mu podredijo, če bodo dobili funkcije podobne onim, katere so opravljali v razpadli Avstroogrski. Tako se je zgodilo tudi leta 1990. Tudi danes je tako, ti se ne zganejo ampak rajši živijo kot hlapci tem titoisitčnim krvosesom na oblasti kateri nas vse gulijo do kosti, da imajo zadosti denarja za plačevanje svojih osebnih in njihovih prijateljev potrebe za rajsko življenje

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.08.2024 ob 8:56 Lujz gost

      Kozic še kako imaš prav vendar smo slabiči da bi se ti pridružili pri udejanjanju tvoje vizije ! ?

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.08.2024 ob 16:19 Lujzika gost

      Še več fešt ka te bole debeli. Da je seja občinskoga svejta v Böltinci je največ debelij lidij na kvadrat v Sloveniji. Drüjgo leto na volitvaj volimo samo sühe.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.08.2024 ob 17:37 gost gost

      Ta Karel K. je pa resan čista zguba. Pa še se oglaša, nej ga je sran., ama nika. Svašta p. rodi, resan žalostno, ka takši živijo tu. Nej so vredni, ka sunce prekmursko sija na nih.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2024 ob 19:03 gost

        Ne komunist, bil je trda komunjara. Sedaj pa sreobrnjenec. Takšni pa so najhujši. Zanimivo, da je teh spreobrnjencev statistično največ v SDS, najmanj pa v SD. Čudno, a ne?

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.08.2024 ob 18:09 Lendavski nadvojvoda gost

      Nepreverjeno zaenkrat,zapel bo advokat Janusha,tisti z malim teleščkom in veliko glavo,takoj za Kreslinom,samo,da zajeb...e prireditev našo....in Vladeka.Boljši bo ,zagotovo,niti na najekstremnejših veselicah se nihče ne dere tak grozno kot Vladek.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.