https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sveti Rok: Legenda o zavetniku gozdarjev in varuhu pred boleznimi

16.08.2024 ob 17:00  

Danes, 16. avgusta, goduje sveti Rok. Njegov god je posebej pomemben za gozdarje, saj je znan kot njihov zavetnik in zaščitnik pred nevarnostmi, ki prežijo v naravi. Čeprav o njegovem življenju ni zanesljivih virov, se zgodba o svetem Roku opira na legendarno poročilo iz 15. stoletja, ki razkriva fascinantne dogodke iz njegovega življenja.


Po legendi naj bi se sveti Rok rodil okoli leta 1295 v mestu Montpellier v južni Franciji. Kmalu je osirotel, a namesto da bi se oklepal svojega bogastva, je svoje veliko premoženje razdelil med reveže. Leta 1317 se je odpravil na božjo pot v Rim, kjer je v tem času divjala smrtonosna kuga, ki so jo prinesli mornarji z Vzhoda. Epidemija je pustošila po Italiji, ljudje so množično obolevali in umirali.

Rok se je na svoji romarski poti ustavil v več krajih, kjer je nesebično stregel kužnim bolnikom. Zgodba pravi, da je v Rimu ozdravil številne bolnike tako, da jih je prekrižal. Njegova vera in predanost sta se izkazali za izjemno močni.

Ko se je vračal domov, je v Piacenzi na severu Italije še sam zbolel za kugo. Najprej je ležal med bolniki, nato pa se je mukoma zavlekel v gozd, kjer se je naselil v zapuščeni koči. V teh težkih trenutkih naj bi ga s pijačo krepčal angel, iz bližnjega gradu pa mu je pes prinašal kruh in meso. Po angelu čudežno ozdravljen se je Rok vrnil v domače mesto, ki je bilo takrat udeleženo v vojni s sosedi.

Rok je bil zaradi bolezni in trpljenja tako spremenjen, da ga domačini niso prepoznali. Sam ni želel razkriti svoje identitete, tudi ko so ga obdolžili vohunstva in zaprli v ječo. Tam je po petih letih trpljenja umrl 16. avgusta 1327.

Kljub temu da so zgodbe o svetem Roku prežete z legendo, je njegov vpliv na ljudsko verovanje izjemen. Gozdarji so ga čez stoletja častili kot svojega zavetnika in se nanj obračali po pomoč in zaščito, zlasti pred nevarnostmi, kot so požari, divje živali in naravne nesreče.

Sveti Rok nas s svojo zgodbo opominja na pomen sožitja z naravo in sočutja do sočloveka. Njegov god nas vabi k premisleku o tem, kako pomembno je skrbno ravnati z naravo in zaščititi njene zaklade, ne le za današnji dan, ampak tudi za prihodnje generacije.

* Slike so simbolične

Foto: Arhiv Pomurec, Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.