https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kako je belgijski balon pred 90 leti proslavil Ženavlje po Evropi

Ženavlje, 18.08.2024 ob 14:30  

Danes mineva natanko 90 let od dne, ko je majhna vasica Ženavlje na Goričkem postala središče evropske pozornosti. 18. avgusta 1934 sta belgijska raziskovalca Max Cosyns in Nere van Elst zasilno pristala v tej prekmurski vasi, potem ko ju je neugoden veter odnesel iz načrtovane destinacije v Avstriji.


Polet z balonom, ki je vzletel iz Belgije in dosegel višino 16.000 metrov, je bil prvotno namenjen raziskovanju stratosfere, vendar se je zaradi vremenskih razmer končal v Ženavljah.

Ta nenavadni dogodek je vasico in širšo pokrajino ob Muri postavil na zemljevid Evrope, saj so o njem poročali številni evropski in ameriški mediji. V dneh po pristanku je v Prekmurju završalo, saj so se množice, vključno s številnimi novinarji, zgrinjale v Ženavlje. Kot so poročali, se je zbralo kar 6.000 ljudi, da bi pozdravili letalca, ki sta bila deležna toplega sprejema domačinov.

Po uspešnem pristanku sta letalca nadaljevala pot v Ljubljano in nato v Zagreb, kjer sta prejela odlikovanje kralja Aleksandra. Dogodek je postal tako pomemben, da ga občina Gornji Petrovci danes praznuje kot svoj občinski praznik.

Na mestu pristanka balona je bilo leta 1997 postavljeno spominsko obeležje, delo akademskega kiparja Mirka Bratuše, ki še danes privablja obiskovalce in jih spominja na zgodovinski dogodek, ki je Ženavlje povezal z vsem svetom.

Foto: Občina Gornji Petrovci

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.08.2024 ob 17:43 gost gost

      V kakšni drugi državi bi o tem dogodku že zdavnaj posneli film. Pri nas pa snemajo brezvezne filme, ki jih nihče ne gleda.Od Ne joči Peter dale nega dobroga filma.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.