https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlada z novim ukrepom za varnost na območjih z Romi

21.08.2024 ob 17:30  

Delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki koordinira delo posameznih resorjev na tem področju, je na današnjem nujnem sestanku sklenila ustanoviti posebno podskupino, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnosti na območjih, kjer živijo Romi. To odločitev je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin, ki vodi omenjeno skupino.


Po besedah Dobrinove je bila dosedanja pozornost delovne skupine predvsem na integraciji Romov, zdaj pa so se odločili za spremembo pristopa. “Delovna skupina se bo še vedno ukvarjala z ukrepi na področju integracije, nova podskupina pa se bo osredotočila izključno na varnostna vprašanja,” je pojasnila.

Današnjega sestanka se je udeležil tudi premier Robert Golob, ki je podal predlog za ustanovitev posebne podskupine. Po njegovem mnenju so Romi pogosto stigmatizirani zaradi dejanj posameznikov znotraj njihove skupnosti, kar ne bi smelo biti sprejemljivo v demokratični družbi, poroča STA.

 

Delovna skupina je danes pozvala policijo, naj pripravi analizo, koliko je dozdajšnja povečana prisotnost policije izboljšala varnostne razmere na posameznih območjih in ali so potrebni dodatni ukrepi.

Prihodnji teden se bosta na temo varnosti sestala tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in ministrica za pravosodje Andreja Katič. Že v četrtek pa bo Poklukar skupaj z namestnikom generalnega direktorja policije obiskal občini Ribnica in Kočevje, kjer so nedavno zabeležili več zaostrovanj med Romi, večinskim prebivalstvom in organi pregona.

Dobrinova je dodala, da vlada že pripravlja določene zakonodajne spremembe, čeprav konkretnih predlogov na današnjem sestanku še ni bilo. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je sicer že predstavilo osnutek ukrepov, ki pa še niso usklajeni z ostalimi resorji, so zapisali na STA.

Podžupan kočevske občine Gregor Košir je po seji poudaril, da bi morala biti razprava bolj učinkovita in hitrejša. Izrazil je podporo ustanovitvi podskupine, vendar je opozoril, da je treba ukrepati hitreje in temeljiteje. "Samo sodelovanje države lahko prinese učinkovite rešitve," je dejal.

Foto: Arhiv Pomurec

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2024 ob 20:05 kilonja gost

      Najbolj na kozlanje mi gre ko žabari vedno govoričijo o tem kako so stvari s Cigani v Prekmurju urejene..prav tako so zasedali zemljišča ki jih niso kupili, na teh zemljiščih so črno gradnje...da ne omenjam nasilja nad večinskim delom prebivalstva, nespoštovanje obveznosti glede šolo obveznih otrok, kraje, mamila, orožje itd...zadnjih par let se je malo izboljšalo na račun Avstrije pa še to tako tako, mnogo jih hodi delat v bistvu na črno.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2024 ob 20:31 gost

      Ja,mujcek je vse zrikto,vredi je pa zato,ker vse dobijo v zameno za volilne glasove,znamo koga volijo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.08.2024 ob 8:34 gost

      Gamad je potrebno postaviti na realna tla ! Kot na Madžarskem ¡ Kdor ne dela , naj ne je !!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.08.2024 ob 9:13 Assia gost

      Nič ne bo. Ena milostna ženska bo kaj naredila. Tu pomaga samo Hitler.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.08.2024 ob 9:16 Assia gost

      In za čigavo varnost bo tale skupina? Valda za varnost Romov.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.08.2024 ob 9:42 smrkci gost

      Niso vsi cigani krivi,ampak policija pa ni usposobljena za take zadeve,to pa zato ker v policiji je ogromno ljudi ki nimajo policijske šole,naprimer imajo kmetijsko,mehaničarsko,kuharsko,itd......še malo in jih bodo otroci tepli,drugo ne pomaga kot usposabljane borilnih veščin.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.08.2024 ob 9:47 Gost gost

      Ni potrebe po nobenih komisijah in podkomisijah. Upošteva se naj zakonodajo. Če v šolo ne bi hodil otrok neroma kaj bi se zgodilo 15. septembra ali 1. oktobra??? Vsaj eden od staršev bi dobil že par položnic. Po 1. decembra pa bi bil v zaporu! A tam spodaj ne CSD, ne šola, ne policija ne ukrenejo nič! Zaradi tega se zadeve kopičijo, otroci ostajajo neizobraženi in krog se vrti naprej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.08.2024 ob 9:49 En Rakovski gost

      Vidi vidi, pa tou so gor na spodnjoj sliki naše z Vanča vejse!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.08.2024 ob 10:13 AJAAAAAAAAAAAAAAAAAJ gost

      POSLANEC HOJNIK POGLEJ SE V OGLEDALO PA BOŠ VIDEL IDIOTA IN GOSPOD HOJNIK SAM ODSTOPI OD POSLANSKE PLAČE----------IDIOT.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.