https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Inšpektorji začeli s poostrenim nadzorom nad objekti za oglaševanje

05.09.2024 ob 6:00  

Inšpektorji za ceste Inšpektorata RS za infrastrukturo (IRSI) so v letu 2024 pričeli z izvajanjem poostrenega nadzora nad objekti za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste prepovedana v skladu z Zakonom o cestah. 


Zakon namreč prepoveduje postavitev oziroma uporabo objektov za obveščanje v območju državne ceste zunaj naselja, prav tako pa prepoveduje postavitev in uporabo elektronskih prikazovalnikov.

Zakon o cestah je določil, da pravne ali fizične osebe, ki so lastniki ali imetniki pravice uporabe objektov za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste prepovedana v skladu s tem zakonom, odstranijo le-te najpozneje v enem letu od uveljavitve tega zakona, in če ti objekti niso odstranjeni v tem času, pristojni inšpektor za ceste odredi njegovo odstranitev.

Rok za samoiniciativno odstranitev tovrstnih objektov je potekel že konec oktobra 2023, zato so inšpektorji za ceste, ki so pooblaščeni za nadzor nad izvajanjem določb zakona, v letošnjem letu pristopili k izvajanju poostrene akcije nadzora v zvezi z objekti za oglaševanje, katerih postavitev oziroma uporaba je v območju državne ceste prepovedana z zakonom.

Akcija je usmerjena v odkrivanje objektov za oglaševanje izven naselja in v odkrivanje elektronskih prikazovalnikov tako v naselju kot izven naselja, v njej pa sodeluje 10 inšpektorjev za ceste. V prvi polovici leta je bilo obravnavanih 240 objektov. V veliki večini so zavezanci po uvedbi inšpekcijskega postopka objekte sami odstranili, v 13 primerih so inšpektorji izdali upravna opozorila, v 26 primerih pa upravne odločbe. Uvedeni so bili tudi prekrškovni postopki.

Stanje se z leti izboljšuje, a je objektov za oglaševanje v območju ceste še vedno veliko, zato bodo  inšpektorji za ceste tudi v bodoče pozornost namenjali tovrstnim objektom. Ti namreč motijo pozornost voznikov, velikokrat se nahajajo v preglednem polju priključkov in zato ovirajo preglednost pri vključevanju na glavno prometno smer, ter tako posredno vplivajo na varno uporabo ceste.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.