https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Od skromnih začetkov do sodobnega PGD Bučečovci: 130 let predanosti in solidarnosti

29.08.2024 ob 6:00  

Prostovoljno gasilsko društvo Bučečovci ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega vse do leta 1888. Takrat so naši predniki po uničujočem požaru v središču vasi sprejeli odločitev, da ustanovijo gasilsko društvo. Prvi dokumenti o ustanovitvi društva kažejo, da so iskali ponudbo za nabavo vozne brizgalne od ljubljanskega tovarnarja Alberta Samasa. Ustanovni odbor, ki so ga sestavljali Matija Slavič, Matija Šafarič, Franc Domajnko, Janez Štibler, Peter Stranšak, Franz Osterz, Jozef Žitek in Anton Ferenz, je 4. marca 1894 podal prošnjo za vpis društva v register društev. Prošnja je bila potrjena v Gradcu 14. marca 1894.


Razvoj skozi 20. stoletje

Društvo je bilo v svojem začetku dobro opremljeno, kar potrjujejo zapisi iz leta 1909, kjer je omenjeno, da je društvo imelo veliko prevozno brizgalno in dve manjši brizgalni ter 14 članov. Vse do prve svetovne vojne je društvo uspešno delovalo in se povezovalo z lokalno skupnostjo.

Po prvi svetovni vojni je društvo nadaljevalo z uspešnim delovanjem, medtem ko je med drugo svetovno vojno delovalo predvsem na področju protipožarne aktivnosti. Po vojni se je dejavnost društva ponovno razširila, ustanovljene so bile tudi nove desetine, vključno z žensko, mladinsko in pionirsko.

Obdobje med in po drugi svetovni vojni

Po drugi svetovni vojni je društvo pridobilo novo motorno brizgalno in orodno prikolico, kar je dodatno okrepilo njihovo operativno zmožnost. Leta 1966 se je začela gradnja novega gasilskega doma, ki je bil dokončan leta 1967. V naslednjih desetletjih je društvo praznovalo številne pomembne obletnice, ob tem pa se soočalo z novimi izzivi, kot so poplave in zaščita novih materialov. Kljub pomanjkanju sredstev za novo opremo je društvo leta 1988 nabavilo črpalko na traktorski pogon, ki je bistveno pripomogla k reševanju pred požari in poplavami.


Posodobitev opreme in vloga mladih

Pomlajeno vodstvo društva je v 90. letih prejšnjega stoletja pričelo z aktivnim izobraževanjem in usposabljanjem vseh članov, zlasti mladih. Uspehi niso izostali – društvo je leta 1997 prejelo prvo orodno vozilo na lastni pogon, kar je bilo darilo prostovoljnega gasilskega društva iz Sinzinga, Nemčija. Do nedavnega so ti "mladi" predstavljali steber operative društva.

V zadnjih letih je društvo doživelo prenovo in nadgradnjo opreme. Leta 2011 so nabavili novo vozilo GVM-1 ter orodno prikolica s 600 l vode in visokotlačno črpalko, kar je močno povečalo njihove operativne zmožnosti pri gašenju začetnih požarov. Najpomembnejša pridobitev v zadnjem času je bilo vozilo AC 16/90 (GVC-3), uvedeno v operativno uporabo leta 2021, ki je opremljeno za zahtevnejše naloge v sistemu zaščite in reševanja. Poleg operativnega dela društvo še naprej skrbi za delo z mladino, kar dokazuje tudi letošnja zmaga na regijskem tekmovanju v kvizu.


Načrti za prihodnost

PGD Bučečovci se kljub svoji bogati zgodovini ne ustavlja. V naslednjih 10 letih letih načrtujejo dograditev garaž, zamenjavo GVM-1 in podvozja na AC ter nakup nove zaščitne opreme. V prihodnosti nameravajo nadaljevati z vključevanjem mladih v svoje vrste, izobraževanjem članov ter sodelovanjem z drugimi društvi in lokalno skupnostjo.


PGD Bučečovci je danes dobro opremljeno in operativno sposobno društvo, ki je pripravljeno na izzive prihodnosti. S svojo bogato zgodovino in predanostjo skupnosti, društvo ostaja zgled solidarnosti in požrtvovalnosti.

Foto: arhiv PGD Bučečovci

    Fotogalerija