https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prostovoljno gasilsko društvo Bučečovci obeležilo 130 let delovanja

Bučečovci, 26.08.2024 ob 15:00  

Osrednje praznovanje ob 130. obletnici društva je bilo v soboto, 24. avgusta v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru. V povorki do prireditvenega prostora je od središča vasi Križevci v gasilski paradi sodelovalo 100 gasilcev z gasilsko mladino in 25 prapori.


Pred 130. leti je bilo v vasi Bučečovci na Murskem polju v Prlekiji ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo, ki je v 130. letih delovanja postavilo pomembne mejnike na področju posodabljanja gasilskega društva. Društvo nenehno raste in se razvija. Trenutno društvo šteje 143 članov, od tega 8 pionirjev, 9 mladincev, 30 operativnih gasilcev, 3 pripravniki in 16 veteranov. Društvo vodita predsednik Vili Stolnik in poveljnik Aleš Kolmanič. 

Namen ustanovitve društva je bilo tudi dejstvo po velikem požaru v središču vasi v začetku devetdesetih let devetdesetega stoletja, ko je pogorelo več kmetij. Šlo je za velik gasilski praznik, ki se bo prav gotovo zapisal v društveno kroniko gasilskega društva Bučečovci, Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru in Občine Križevci pri Ljutomeru. V imenu društva je zbrane gasilce, domačine in goste pozdravil predsednik PGD Bučečovci Vili Stolnik. 

Društvu sta ob obletnici društva čestitala predsednik Gasilske zveze Križevci Danijel Lesničar in župan občine Križevci Branko Slavinec. Slavnostni govornik je ob obletnici društva bil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar, ki je društvu izrekel poklon, da že 130 let vztrajajo in ohranjajo gasilski duh v vasi Bučečovci, širšem Pomurju in po Sloveniji. V imenu Gasilske zveze Slovenije je društvu podelil plaketo Gasilske zveze Slovenije. Društvo je prejelo plaketo ob 130. letnici delovanja od Gasilske zveze Križevci. 

Gasilska zveza Križevci je priznanje podelila predsedniku PGD Bučečovci Viliju Stolniku. Ob jubileju je PGD Bučečovci podelilo  zahvalne plakete, ki so jih prejeli podjetje Vipoll  d.o.o, Mirko Vrbanjščak, podjetje Vald d.o.o., podjetje Anefilli d.o.o., občina Križevci, Gasilska zveza Križevci, Pomurska gasilska regija, Gasilska zveza Slovenije.

 

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar je podelil gasilska odlikovanja Gasilske zveze Slovenije, ki so jih prejeli; Slavko Žuman, Janko Juterša,  Alojz Kavaš, Boris Hofman, Zvonko Šijanec in poshumno Jože Mir,  vsi druge stopnje. Kulturni program so bogatili mladi gasilci iz PGD Bučečovcev in pevke ljudskih pesmi Kulturnega društva Kajer Bučečovci. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.