https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FOTO: PGD Vanča vas praznuje 130 let: Pomembno ohranjanje tradicije in vrednot

Vanča vas, 19.09.2024 ob 6:00  

Prostovoljno gasilsko društvo Vanča vas leto obeležuje 130 let delovanja. 

 

Kako se je začelo delovanje gasilskega društva?

Prostovoljno gasilsko društvo Vanča vas je bilo ustanovljeno 30. julija 1894, ko je bil napisan prvi uradni dokument današnjega Prostovoljnega gasilskega društva Vanča vas »Osnovna pravila gasilskega društva v naši občini«. Omenjen dokument je bil 26. septembra 1894 zapečaten s strani madžarskega kraljevega notranjega ministra v Budimpešti. Original se še danes hrani v Sombotelskem muzeju. Pobudo za ustanovitev so dali lokalni prebivalci, ki so prepoznali potrebo po organizirani zaščiti pred požari in drugimi nesrečami. Prvotno je bilo v gasilskem društvu Vanča vas 16 članov, prvi gasilski dom z orodjem in opremo pa se je nahajal ob glavni cesti Gederovci–Murska Sobota.

 

Foto: Pionirji leta 1976

Kakšne spremembe in izzive je društvo doživelo v svoji zgodovini?

Med najtežavnejša obdobja društva lahko zagotovo štejemo čas med obema svetovnima vojnama, ko je društvo delovalo z omejenimi sredstvi, upadlo pa je tudi število članov. Takoj po koncu druge svetovne vojne je Gasilsko društvo Vanča vas znova prevzelo svojo vlogo in nadaljevalo z delovanjem. Novi mejnik v razvoju gasilskega društva Vanča vas je zagotovo pričetek gradnje novega gasilskega doma, ki se je začela leta 1962. Gasilski dom so zgradili gasilci sami s pomočjo sovaščanov. V zadnjih desetletjih se je društvo soočalo z izzivi modernizacije opreme in usposabljanja članov za nove vrste intervencij, kot so naravne nesreče in tehnične intervencije.

Katere pomembne dogodke ali akcije iz zgodovine društva bi izpostavili kot najpomembnejše ali najtežje?

Tekom številnih let delovanja se je zvrstilo kar nekaj akcij, ki bi jih lahko izpostavili. Največkrat so se člani društva zoperstavili poplavam, ki so ogrožale vas in lokalno prebivalstvo. Največje poplave so prizadele Vanča vas v letih 1972, 1998 in lansko leto, ko je bila Vanča vas med najbolj prizadetmi kraji v Pomurju. Gasilsko društvo Vanča vas je v lanskem letu sodelovalo tudi v humanitarni akciji zbiranja pomoči za Črno na Koroškem. Zbiranje je potekalo v gasilskem domu Vanča vas, člani PGD Vanča vas pa so zbrano pomoč s tremi transportnimi vozili dostavili v Črno na Koroškem. Med pomembnejše dogodke v novejši zgodovini bi lahko uvrstili obnovo gasilskega doma v letih 1981 in 2012 ter nabavo novega gasilskega vozila leta 1998 in nove motorne brizgalne leta 2017.

Foto: poplave 2023

Kako se je razvijalo članstvo v gasilskem društvu skozi desetletja?

Članstvo v društvu se je skozi desetletja spreminjalo. V začetku so bili člani predvsem moški, vendar se je sčasoma povečalo zanimanje med vaščani, tako da se je leta 1972 ustanovila ekipa pionirjev, leto pozneje pa še ekipa pionirk. Danes društvo vključuje člane vseh starosti, od mladih gasilcev do veteranov. Poudarek je predvsem na izobraževanju ter aktivnem vključevanju mladih in pionirjev, ki predstavljajo prihodnost društva.

Kakšno je sodelovanje z lokalno skupnostjo in drugimi gasilskimi enotami v regiji?

Sodelovanje z lokalno skupnostjo je izjemno pomembno za PGD Vanča vas. Društvo redno organizira preventivne akcije, izobraževanja in vaje. Ena od akcij, ki jo je izvedlo društvo v preteklosti, je bila nabava gasilnih aparatov za vse hiše v vasi, ko so jih nato letno pregledovali domači gasilci. Prav tako društvo odlično sodeluje tudi z vaškim odborom, saj je z dobrim medsebojnim sodelovanjem v zadnjih letih, bilo v vasi izvedenih kar nekaj družbenih dogodkov. Med te lahko štejemo vaški piknik, jelkovanje in dan žena. Društvo tesno sodeluje tudi z drugimi gasilskimi enotami v regiji, kar omogoča učinkovitejše posredovanje ob večjih nesrečah. Skupne vaje in izmenjava izkušenj prispevajo k boljšemu usposabljanju in pripravljenosti.

Foto: Akcija Črna na Koroškem

Kako vidite prihodnost gasilskega društva in kakšni so načrti za prihodnost?

Prihodnost društva je svetla, saj ima trdne temelje v mladih članih, ki so motivirani za nadaljnji razvoj društva. Društvo je lansko leto prevzelo novo vodstvo, ki v povprečju šteje dobrih 30 let, kar priča o dobrem medsebojnem zaupanju in tesnem prijateljstvu znotraj društva. Načrti za prihodnost vključujejo nadaljnjo modernizacijo opreme, izobraževanje in pomlajevanje članov in krepitev sodelovanja z lokalno skupnostjo. Prav tako je pomembno ohranjanje tradicije in vrednot, ki so bile postavljene ob ustanovitvi društva.

Kaj bi radi sporočili vašim sedanjim članom, bodočim članom in lokalni skupnosti ob tej pomembni obletnici?

Ob tej pomembni obletnici, bi se radi zahvalili vsem sedanjim in preteklim članom za njihov trud in predanost. Brez njihovega doprinosa društvo verjetno ne bi obstajalo v takšni obliki kot danes. 130 let je dolga doba in kljub številnim izzivom med tem obdobjem, je društvo vedno predstavljalo povezovalno nit v naši vasi. Lokalni skupnosti se zahvaljujemo za podporo in zaupanje ter obljubljamo, da bomo še naprej skrbeli za njihovo varnost in dobrobit. Bodočim novim članom pa sporočamo, da je gasilstvo več kot le prostovoljna dejavnost – je način življenja, ki prinaša veliko zadovoljstva in ponosa.

Foto: arhiv društva

    Fotogalerija