https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih potekala 16. Kiparsko – slikarska kolonija

Črenšovci, 07.09.2024 ob 9:00  

V okviru Kulturno turističnega društva Črenšovci in prireditve Jenamena fest je v Črenšovcih potekala  16. kiparsko – slikarska kolonija, katere so se udeležili kiparji in slikarji iz različnih koncev Slovenije, največ iz Koroške iz Prevalj in od drugod. 


Letošnja 16. kolonija je prvič potekala na zelenici pri starem črenšovskem vrtcu, kjer je bil za umetnike omogočen prostor, material – hrastov les in seveda mir in spokoj, kjer so lahko umetniki mirno ustvarjali. Pri svojem delu so uporabljali motorke, dlete, kladiva, čopiče, platno, barve.

 

Vodja kiparsko slikarske kolonije je bil Tibor Frančič, član Kulturno turističnega društva Črenšovci, ki je povedal, da je letos na koloniji izpod rok kiparja Rudija Novaka iz Mežice na Koroškem nastala nova lesena skulptura - črenšovski bovjaš. 

Stari leseni bovjaš je bil postavljen v središču Črenšovcev pri črenšovski pošti in ga je načel zob časa. Tako bo starega bovjaša zamenjal novi bovjaš, ki bo nekaj let spet krasil vas Črenšovci. Črenšovski bovjaš je značilen za vas Črenšovci in za celotno Prekmurje. Nekoč pred leti so bovjaši s svojim bobnom hodili po vasi in v prekmurskem narečju vaščane seznanjali z novicami v vasi.

V Črenšovcih je bil kar 15 let bovjaš Mirko Šernek, ki ga je sedaj zamenjal njegov sin Darko Šernek. Ostali kiparji pa so iz hrastovega lesa izdelovali različne skulpture. Nastale so nove unikatne klopi, katere bodo namestili po vasi Črenšovci. 

V sklopu kolonije so nekaj dni ustvarjali slikarski umetniki, ki so na platno slikali prekmursko tematiko, kot pokrajina, polja, reke, štorkljo, prekmurske domačije, reko Mura… Letos je nastala slika povodnega moža iz reke Mure, ki je  bila nekdaj ljudska pripoved… Večina slikarskih umetnikov je na slikarsko kolonijo prišlo iz Kulturnega društva Karinta iz Prevalj.  

 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.