https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Festival Front@: Z radovednostjo odplesali do širših obzorij

Murska Sobota, 30.08.2024 ob 10:15  

Letošnji že 19. festival Front@ z idejo Ne agresija, radovednost širi obzorja, kljub vsakoletnim ponovitvam še zmeraj predstavlja izziv v našem lokalnem okolju. Organizatorji pravijo, da kljub vsakoletnemu prirejanju festivala v Murski Soboti, Front@ še zmeraj ni poznana med domačini. V Trubarjevem drevoredu je v četrtek, 29. avgusta, zaživelo letošnje festivalsko dogajanje na odprtem odru. 


Festival je sicer znan v mednarodnih plesnih krogih in tako so se tudi letos prijavili plesalci iz različnih držav. Gre za plesno manifestacijo, ki omogoča širok pogled v sodobnem plesu. Letošnje leto so programsko sekcijo Odprto mesto III pripravili na podlagi odprtega poziva, ki je omogočil dostop tudi tistim ustvarjalcem, ki nimajo tako močnega producentskega zaledja.

Vsako leto lovijo ravnotežje med željami in možnostmi predstavljanja preverjenih vrhunskih ustvarjalcev ter ponujanjem priložnosti mladim avtorjem, ki se na festivalu predstavijo. Na letošnjem odprtem odru so v četrtek, 29. avgusta, v Trubarjevem drevoredu nastopile ustvarjalke iz treh držav, in sicer Slovenije, Belgije in Ukrajine. Mlade umetnice so se predstavile s tako imenovanimi plesnimi miniaturami. 

Nastopila je Gaja Skender Rozman, nato je sledil nastop Alene Marčič in Neže Pogelšek, sledila je Lanthe van der Pol iz Belgije, nato pa še Nika Podkoritnik, Rea Vogrin, Lina Golihleb in na koncu Kseniya Starkova iz Ukrajine. 

Gledalci so uživali v plesnih zgodbah, ki so jih pripravile plesalke.

Po sodobnem plesnem spektaklu je sledil pogovor z nastopajočimi. Plesalke so predstavile sebe, svojo plesno pot in zgodbo, ki so jo prikazale na odru.

Želja in bistvo obstoja festivala je vzbujanje radovednosti v lokalnem okolju in stika med obiskovalci, gosti in umetniki, ki prihajajo iz vseh vetrov. Ko gledalce po dogodku zanima več, nastopajoče pa začne zanimati lokalni kontekst, je obstoj festivala upravičen, pravi umetniški vodja Matjaž Farič. Ustvarjalci in organizatorji festivala tako težijo k radovednosti, ki spodbuja nekaj več, tisto onkraj zadržanega in predstrašenega. Pravijo namreč, da je prav strah pred neznanim tisto, kar nas pripelje do agresivnega odziva. Nove horizonte in radovednost pa želijo predstaviti predvsem skozi umetnost in posebej sodobni ples. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.