https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju potrdili prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila

02.09.2024 ob 19:30  

V Sloveniji so potrdili prve tri primere okužbe z virusom Zahodnega Nila letos, in sicer v Pomurski in Podravski regiji.

To so prvi primeri po petih letih brez okužb. Vse tri okužene osebe so se okužile v Sloveniji, saj nobena ni potovala v tujino. Okužbe med njimi niso povezane, vse pa so potrebovale bolnišnično zdravljenje. Dva primera so obravnavali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je en bolnik že odpuščen, drugi pa ima težji, a ne življenjsko ogrožujoč potek bolezni.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so potrdili okužbo z virusoje v preteklosti že bil prisoten v Sloveniji.

Letos so okužbe z virusom zabeležili tudi v več evropskih državah, vključno z Italijo, Avstrijo in Hrvaško. Večina okužb poteka brez simptomov, pri majhnem deležu okuženih pa lahko pride do težjih zapletov, ki prizadenejo centralni živčni sistem. Največje tveganje za hujši potek bolezni imajo starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Trenutno ni na voljo cepiva proti virusu Zahodnega Nila, zdravljenje je simptomatsko in podporno, najboljši način za preprečevanje okužb pa je izogibanje pikom komarjev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sodeluje z drugimi ustanovami pri obvladovanju bolezni, vendar za zdaj ne načrtujejo škropljenja proti komarjem, razen če bi se pojavili novi primeri okužb.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.