https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Okrogli jubilej Prostovoljnega gasilskega društva Gančani

Gančani, 03.09.2024 ob 12:10  

V soboto, 31. avgusta, je Gasilsko društvo Gančani praznovalo častitljivo 100. obletnico delovanja. Osrednje praznovanje je bilo na malem nogometnem igrišču v Gančanih.

Praznovanja se je udeležilo 123 gasilcev z gasilskimi prapori iz Gasilske zveze Beltinci, sosednjih gasilskih društev, pobrateno gasilsko društvo Suhi vrh in gasilci iz sosednje Avstrije iz Sankt Ulirich am Waasen, ki so ob spremljavi igranja koračnice Plej bande Beltinci v elašanu korakali po ulicah Gančanov do prireditvenega prostora.

V imenu predsednice PGD Gančani je vse zbrane nagovoril namestnik predsednice Alojz Vinčec, ob tej priložnosti pa so spregovorili še predsednik Gasilske zveze Beltinci Miran Maučec, ki je ob praznovanju društvu podelil plaketo Gasilske zveze Beltinci, župan občine Beltinci Marko Virag in predsednik Krajevne skupnosti Gančani Janez Žižek.

Slavnostni govornik na praznovanje 100. letnice PGD Gančani je bil član poveljstva Gasilske zveze Slovenije in gasilski poveljnik pomurske regije Matej Miholič, ki je društvu čestital za stoletno prehojeno gasilsko pot in podelil odlikovanje za posebne zasluge v gasilstvu Gasilske zveze Slovenije. Ob jubilejem praznovanju so bila podelila priznanja in odlikovanja Gasilske zveze Slovenije, ki so jih prejeli Alojz Tivadar, Boštjan Novak, Borit Tivadar, Kristjan Kuzma, Silvo Hozjan, Abin Tivadar Ernest Nuhović in Miloš Čiček.

Slovesno dogajanje je pospremil tudi zanimiv kulturni program.

Zgodovina in delovanje društva

Prostovoljno gasilsko društvo Gančani je bilo ustanovljeno leta 1924 in je ob ustanovitvi štelo 24 članov. Kmalu po ustanovitvi je društvo nabavilo prvo ročno brizgalno znamke Walser in 65 metrov tlačnih cevi. Razvoj vasi in gradnja novih objektov sta stalno narekovala potrebo po novi sodobnejši opremi, ki bi zagotavljala požarno varnost vse od prve rabljene motorne brizgalne do gasilskega vozila s 1000-litrskim rezervoarjem vode in visokotlačno črpalko.

Ob 80. obletnici delovanja Gasilskega društva Gančani je bil položen temeljni kamen za novi gasilski dom, ki je bil slovesno predan v uporabo avgusta leta 2008. S pomočjo Občine Beltinci in Krajevne skupnosti Gančani se je uredil vadbeni poligon na Gomilah, ki je z vadbeno opremo namenjen tudi ostalim krajanom.

V zadnjem obdobju se gasilci PGD Gančani soočajo z naravnimi nesrečami, kot so neurja in poplave. Še posebej so bili aktivni v lanskem letu, ko so najprej po neurju pomagali sokrajanom pri saniranju objektov in odpravljanju posledic, ki so nastale ob katastrofalnih poplavah na Koroškem, Savinjskem in Gorenjskem.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.09.2024 ob 12:20 gost

      Ta portal bi se moral imenovati Gasilec.com, saj že nekaj mesecev ne pišete o drugem, kot o gasilskih obletnicah in pijančevanjih!🤮

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.09.2024 ob 13:12 iščem moža gost

      V tej občini ne bo kruha. Vsi politiki pa gasilci so tak debeli pa še male lulčke imajo. Sem imela 3 in bilo je drobceno.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.