https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Radenska poziva k vključevanju v veliko akcijo pogozdovanja

06.09.2024 ob 9:00  

Letos bo pogozdovanje potekalo na kraških pogoriščih – V preteklih letih Radenska v Sloveniji in na Hrvaškem zasadila že 80 tisoč dreves.



Radenska je priprave na letošnjo veliko akcijo pogozdovanja začela s kampanjo »Dobre stvari padajo z neba«. Cilj pobude, ki je nastala znotraj trajnostne platforme Srčno za jutri, je omogočiti obnovo gozdov na čim večjem področju pogorišč na Krasu, hkrati pa vključiti širšo javnost ter razširiti zavedanje o pomenu gozdov.

S površine našega planeta vsako minuto izgine za 27 nogometnih igrišč gozdov, zato so projekti pogozdovanja ključni pri ohranjanju tega naravnega bogastva.

Aktivnosti obnove gozdov, ki jih v Radenski Adriatic izvajajo že peto leto, bodo letos potekale na inovativen način. Pogozdovanje bo namreč potekalo z brezpilotnimi letalniki (droni) in posebnimi semenskimi bombicami, ki omogočajo hitro pogozdovanje velikih in težje dostopnih površin, k aktivaciji pa želijo pritegniti tudi potrošnike.

Več sodelujočih, več pogozdenih kvadratnih metrov

Končni obseg letošnjega pogozdovanja bo določen s pomočjo aktualne kampanje, ki ima tudi izobraževalno noto.

Na spletni strani www.srcnozajutri.si lahko vsi, ki želijo prispevati k pogozdovanju na Krasu, sodelujejo v izobraževalnem kvizu na temo biotske raznovrstnosti, vsak odgovor na vprašanje pa aktivira kupon, s katerim se Radenska Adriatic zavezuje, da bo pogozdila kvadratni meter požarišč na Krasu.

Več kot bo aktiviranih kuponov, večjo površino bodo pogozdili. V Radenski Adriatic tokrat stopajo še korak dlje, saj k podpori pogozdovanja pozivajo tudi podjetja in poslovne partnerje, ki lahko klasične teambuildinge spremenijo v greenbuildinge ter sredstva usmerijo v zagotavljanje bolj zelene prihodnosti.

Do danes zasadili že več kot 80.000 dreves

»Poleg konkretnih koristi za rast in razvoj gozdnega ekosistema je vodilna misel platforme Srčno za jutri tudi ozaveščanje o pomenu gozdov in ekološka vzgoja novih, odgovornih generacij.

V zadnjih štirih letih je Radenska Adriatic na Hrvaškem in v Sloveniji skupno zasadila 80.000 dreves, saj verjamemo, da sta trajnostni razvoj in odgovorno poslovanje temelj razvoja vsake družbe in vsake države.

S kampanjo obenem vabimo javnost k nakupu Radenske v povratni stekleni embalaži, ki je okolju najbolj prijazna, saj povratno steklo v svojem življenjskem ciklu proizvede za 85 odstotkov manj emisij ogljikovega dioksida kot nepovratna embalaža,« je povedal Marian Šefčović, direktor Radenske Adriatic.

Velika akcija pogozdovanja na Krasu je letos predvidena v začetku novembra, kampanja pa vključuje še Hrvaško, kjer bo obnova gozdov potekala na področju vukovarskega Podonavja konec oktobra.

S pogozdovanjem, ki bo potekalo v partnerstvu z organizacijo Projekt O2, bo poskrbljeno za obnovo narave ter boj proti podnebnim spremembam, ki so odgovorne za naravne nesreče, kot so neurja, poplave in gozdni požari.

Zdravi gozdovi so neprecenljivi tudi za človekovo dobro počutje, saj služijo kot naravni čistilec zraka, za uravnavanje temperature ter kot prostor za rekreacijo, sprostitev in povezovanje z naravo, kar je pomembno za naše psihofizično zdravje.

 * Oglasni prispevek

    Fotogalerija