https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čaka nas nov sistem obračunavanja omrežnine

16.09.2024 ob 6:05  

S 1. oktobrom naj bi se po več preložitvah le začel uporabljati nov sistem obračuna omrežnine za električno energijo. Pristojni so na današnjem posvetu na to temo zagotovili, da so na korak pripravljeni, za čim boljšo obveščenost uporabnikov pa naj bi prihodnji teden gospodinjstva prejela posebno brošuro.


Novi sistem naj bi se po prvotnih načrtih začel v praksi uporabljati 1. januarja 2024, nato je bil ta korak sprva prestavljen na 1. marec, pozneje na 1. julij, junija letos pa na 1. oktober.

Kakšne spremembe nas čakajo?

Po novem se bo obračunavanje razlikovali v višji (od začetka novembra do konca februarja) in nižji sezoni. Predvidenih je več blokov, v katerih se bodo tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč in energijo razlikovale glede na obremenitev omrežja - ko bo omrežje najbolj obremenjeno, bodo najvišje, ko bo najmanj obremenjeno, pa najnižje.

Po novem se bo tudi razločevalo med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo. Slednja, ki bo predstavljala prekoračitev dogovorjene moči, se bo dodatno zaračunavala, a dodatnega zaračunavanja prekoračitve v prvih dveh letih po uveljavitvi še ne bo, saj je določeno prehodno obdobje. Obračunsko moč za vsakega odjemalca bo elektrooperater določil na podlagi odjemalčeve uporabe omrežja v preteklem obdobju. Direktorica Agencije za energijo Duška Godina je prepričana, da z novim sistemom ne bo takšne zmede, kot se ustvarja vtis v javnosti, in da bodo novosti normalno zaživele.

Tudi Uroš Blažica, predsednik uprave Elektra Primorska, ki obenem vodi GIZ distribucije električne energije, je zatrdil, da so elektrodistributerji vložili veliko truda v to, da bodo v sistem, ki ga vidi kot pravi ukrep v vse bolj kompleksnih razmerah na trgu z elektriko, vstopili pripravljeni. Za zdaj sicer elektrodistributerji ne prejemajo veliko vprašanj glede novega sistema. Večina odjemalcev se bo z njim začela ukvarjati, ko bodo prvič dobili nove račune, je prepričan Blažica. Takrat jim bodo elektrodistributerji na voljo tudi z informacijami in nasveti, je dodal.

Da bi bili odjemalci na nov sistem čim bolje pripravljeni, bo Agencija za energijo prihodnji teden gospodinjstvom razposlala brošuro z vsemi informacijami in odgovori na najbolj pogosta vprašanja glede izzivov in priložnosti, ki jih sistem ponuja. Prejeli naj bi jo v sredo.

Velja splošen nasvet, da odjemalci v dveletnem prehodnem obdobju pred uveljavitvijo zaračunavanja presežne moči ne storijo ničesar, ampak predvsem spremljajo svojo porabo in morebitno preseganje dogovorjene obračunske moči. Slednjo bodo lahko namreč tudi prilagodili, če bodo bodisi dodali nove proizvodne naprave ali uspeli svojo porabo zmanjšati.

Nov sistem je bil sicer oblikovan na podlagi zahtev evropske zakonodaje, eden glavnih ciljev pa je, da tarife za omrežnino odražajo dejanske stroške, ki bodo z dodajanjem obnovljivih virov v sistem in potrebnimi naložbami v omrežje samo naraščali. Do 2034 naj bi po zadnjih ocenah investicijske potrebe znašale 4,5 milijarde evrov, kar samo na tej podlagi pomeni 100-odstotni dvig potrebnih stroškov za elektrooperaterje. Ob tem so cilji še pravična porazdelitev stroškov, spodbujanje večje porabe v obdobjih, ko je obremenitev omrežja manjša, digitalizacija in razvoj novih storitev.

Za običajne gospodinjske odjemalce naj ne bi bilo večjih sprememb

Medtem ko za običajne gospodinjske odjemalce, ki se oskrbujejo na tradicionalne načine, ob ohranitvi navad ne bo bistvenih sprememb oz. bo na letni ravni lahko strošek omrežnine še nižji, pa bo strošek višji za tiste, ki imajo npr. samooskrbno sončno elektrarno, toplotno črpalko, polnilnico za električna vozila idr. Tudi zato so danes poudarili pomen tega, da so odjemalci aktivni in prilagodljivi. V gospodarstvu bo strošek večji predvsem za velike odjemalce, kjer pa omrežnina predstavlja le majhen del skupnega stroška energije.

Vir: STA

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2024 ob 14:00 gost

      Golob zrikto,plešite,plešite.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2024 ob 14:00 gost

      Zbhh

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.09.2024 ob 14:02 Roman gost

      Otem potem, pocenila se ne bo, še nikoli se ni, že zdej je dobavitel dvignu cene za 10% porabe.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.09.2024 ob 20:10 Aha gost

      Vedno znova podražitve,če ne dvignejo direktno potem dvigujejo z sistemi obračunavanja.najprej napizdijo ljudi ka vse na elektriko potem pa začnejo ples dvigovanja elektrike

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.