https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po zgodovinsko vročem poletju prihaja občutna ohladitev

06.09.2024 ob 11:51  

Letošnje poletje je bilo najtoplejše v zgodovini meritev. Svet je doživel najbolj vroč junij in avgust doslej, poleg tega pa smo zabeležili tudi najbolj vroč dan in poletje na severni polobli. Sledijo ohladitve. Kakšno vreme prinašajo? 


Napovedi kažejo, da bi se povprečne temperature do konca leta morale znižati za vsaj 0,30 stopinje Celzija, da bi letošnje leto ostalo hladnejše od lanskega. Ker pa v zgodovini meritev takšnega padca še nismo zaznali, obstaja velika verjetnost, da bo leto 2024 postalo novo najtoplejše leto, ki bo preseglo lanskoletne vrednosti.

Letošnje poletje si bomo zapomnili kot eno najbolj izstopajočih poletij v zadnjih desetletjih. Zakaj?

Poleg tega, da je bilo poletje 2024 najtoplejše poletje do sedaj, je bilo tudi nadpovprečno osončeno in podpovprečno namočeno. Kazalnik osončenosti je znašal kar 106 odstotkov, kazalnik višine padavin pa samo 92 odstotkov, kar letošnje poletje uvršča v tretjino najbolj suhih poletij od leta 1950. 

Kakšno vreme se nam obeta danes in jutri?

Popoldne bo spremenljivo do pretežno oblačno, nekoliko več sonca bo v vzhodnih krajih. Nastale bodo posamezne plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči se bo razjasnilo, po nižinah bo marsikje nastala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, v alpskih dolinah okoli 10 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva precej jasno z jutranjo in deloma dopoldansko meglo ali nizko oblačnostjo po nižinah. Čez dan bo občasno nekaj kopaste oblačnosti, popoldne se bo nekoliko pooblačilo tudi v hribih zahodne Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 od 29 stopinj Celzija.

Obeti

V nedeljo bo v vzhodnih krajih sprva še delno jasno, drugod pa že bolj oblačno. Popoldne se bodo v zahodni Sloveniji pričele pojavljati padavine z nevihtami, ki se bodo v noči na ponedeljek razširile proti vzhodu. Zapihal bo jugozahodnik, popoldne ob morju jugo. V ponedeljek bo oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte. Do večera bodo od severozahoda ponehale. Nekoliko hladneje bo.

Foto: arhiv Pomurec

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.