https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prekmurska izseljenska dediščina iz Betlehema prvič na ogled v Murski Soboti

Murska Sobota, 10.09.2024 ob 16:00  

V Evangeličanskem centru v Murski Soboti je prvič na ogled izseljenska kulturna dediščina prekmurskih Slovencev, ki so se naselili v Betlehemu, v ameriški zvezni državi Pensilvanija.


Razstavljeni so predmeti iz Slovenske evangeličansko-luteranske cerkve Sv. Ivana, ki so jo lani zaradi nepremostljivih težav morali prodati. Ob tem v centru načrtujejo tudi ureditev izseljenske sobe, ki bo ponujala vpogled v bogato kulturno dediščino prekmurskih izseljencev.

 

Razstavljene predmete in listine so v Slovenijo pripeljali s pomočjo vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, v sodelovanju z Evangeličansko cerkvijo augsburške veroizpovedi v Sloveniji ter slovenskim generalnim konzulatom v Clevelandu.

Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji, Leon Novak, je ob predstavitvi poudaril, da se je med letoma 1893 in 1924 v Betlehem iz Prekmurja izselilo okoli 7000 ljudi. Po prihodu so si hitro poiskali cerkvene skupnosti in kasneje zgradili svojo cerkev, kjer so uporabljali prekmurski jezik pri bogoslužju.

Razstava z naslovom Spomenek, ki jo je postavila Klaudija Sedar, direktorica Zavoda Primoža Trubarja, predstavlja štiri tematske sklope kulturne dediščine: cerkveno opremo, pisno in društveno dediščino ter kulturna besedila. Razstavo bodo postopoma razširili z ureditvijo izseljenske sobe, ki bo služila tudi kot turistična točka.

Minister za Slovence v zamejstvu Matej Arčon je na dogodku poudaril pomen ohranjanja narodnega ponosa in povezanosti Slovencev po svetu ter izpostavil vlogo kulturne dediščine pri krepitvi narodne identitete.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Sebastijan Jančar

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2024 ob 16:49 Karel K. gost

      Ti trije v prvi vrsti so ta Betlehemska dediščina. Saj pa ta Arčon ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade niti ne ve, da Švica, ki je Evropska država ni članica EU, kako pa se potem sploh kaj razume v Betlehem in tamkajšnjo Prekmursko izseljensko dediščino. Če se že govori o izseljencih, potem bi morali postaviti v prvo vrsto te izseljence oziroma njihove potomce, ne pa te tri uničevalce Slovenije, ja tudi Farar Novak spada med nje, saj podpira to titoistično uničevalsko politično elito iz preteklosti prenešeno v sedanjost.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2024 ob 19:07 123 gost

        Tvoj štumf je nesnaga ki nagovarja čredo koga naj volijo, Leon je zakon pa čeprav sem rimokatoličan

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2024 ob 19:59 gost

        Karlek in tvoj SDS so že zdavnaj uničili Slovenijo- Švico ko so prišli na oblast. Čelavi še svoje pošte ne zna dvigniti.

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2024 ob 17:41 gost

      https://mladizdravniki.si/cesar-je-gol-posvet-v-drzavnem-svetu-9-9-2024

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2024 ob 20:08 gost

      Eden in edini komunist iz stare garde je Janez Janša. On je edini nesel v Jajce zastavo z rdečo zvezdo. Kajti takrat je bil omladinski komunistični vodija.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2024 ob 20:08 gost

      Kohezijski še malo pa gor pouči

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2024 ob 6:14 Goban gost

      A je Michael Jordan tudi na obisku???? Sicer pa je Leon zakon! Papa stumf pa bo dober za ocvirke!!!!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2024 ob 11:13 Markojca gost

      Kohezist že ima premali suknjič isto kot Beltinska rožica!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.